Масові факти хабарництва у територіальних центрах комплектування (ТЦК) слід розглядати як військові, особливо тяжкі злочини, бо вони передусім деморалізують бойовий дух українців та підривають боєздатність українських військових. Про це заявив народний депутат, член депутатської групи «Довіра» Сергій Вельможний, коментуючи розслідування «Правового контролю» щодо корупції у ТЦК.

За його словами, корупційні злочини, особливо у територіальних центрах комплектування, слід розглядати як підривну діяльність Росії в тилу України.

«Ці злочини слід розглядати як особливо тяжкі військові злочини. І щодо цих злочинів необхідно, якнайшвидше, в рамках відповідного законодавства, приймати рішення та спрямовувати ці кримінальні провадження до суду», - зазначив він.

Нардеп підкреслив, що хабарництва на війні вкрай негативно впливають на бажання українських бійців захищати Україну на полі бою.

«Я вважаю, що це не службовий злочин, а військовий. Воно підриває боєздатність нашої армії. І приймати рішення потрібно вже зараз, сьогодні», - наголосив він.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Парламентарій вважає, що подібні злочини відбуваються через безкарність.

«Якщо не буде покараний цей злочинець у військкоматі, який там керував (і вимагав хабарі – прим. ред.), то надалі відбуватимуться ці злочини, а потім військові вчинять самосуд за законами воєнного часу, і все буде вирішено», - наголосив він.

Сергій Вельможний наполягає: справи про хабарництво у військкоматах треба доводити до суду.

«Якщо процесуально-кримінальне законодавство передбачає до 2 місяців, то це можна зробити за тиждень. Що там 2 місяці доводити? Для мене як для юриста все очевидно і зрозуміло. Є особа, яка продала цей "білий квиток" і є особа, яка його набула. Це злочинна діяльність. Зробили підозру, направили справу до суду. А суд має розглянути, якнайшвидше, тим більше, що маємо такий розголос. Тим більше, що це відбувається у людей на очах. Це має стати прикладом, що так робити не можна, тим більше у воєнний час», - наголосив він, додавши, що корупція насамперед підриває боєздатність української армії.

Нардеп вважає, що одним із способів боротьби з корупцією у військовому відомстві має стати ревізія у всіх військових підрозділах.

«Це не перешкоджає діяльності самої військової частини, а насамперед попереджає скоєння злочинів, допомагає вирішити ціноутворення із закупівлі. Волонтери ж десь скуповують і купують і обладнання, і бронежилети, і шоломи за цінами, набагато нижчими, ніж закуповує Міноборони», - пояснив він.

Сергій Вельможний також розповів, що, будучи заступником ТСК із розкраданням гуманітарної допомоги, допоміг правоохоронцям виявити факти розкрадання цієї допомоги. Водночас він нарік на затягування подібних справ та бездіяльність правоохоронної системи.

«Всі бачать. Але досі пройшло дуже багато — 2-3 місяці за різними фактами, а за ними досі не ухвалено рішення. Того ж таки Дніпра, Запоріжжя виявили факти — не приймаються рішення. Ми вже вказуємо правоохоронцям самі. Так у чому ж справа? З того, що я бачу: дуже важко їм розслідувати справи щодо голів адміністрацій, мерів міст, де ці правоохоронці працюють», - додав він.

У зв'язку з цим нардеп припустив, що ті, хто причетний до махінацій із гуманітарною допомогою, перебувають в одній зав'язці з правоохоронцями.

«Припускаю, що вони в одній родині, у них і зв'язок, і вони допомагають один одному, організують охорону правопорядку або звертаються за допомогою до правоохоронців. Усі вони з одного міста, мабуть, їм важко ухвалювати рішення проти одне одного. У деяких моментах військова адміністрація їм звітує щодо своєї діяльності», - припустив Сергій Вельможний.