Про це він розповів у програмі «Пульс тижня» з Олексієм Буряченком.

«Перше риторичне українське питання – і шщо? Та нічого. МАГАТЕ – це ж дуже специфічна структура, вплив там мають якраз ті країни, які мають стосунок до ядерних технологій. І росіяни є значними гравцями на ядерному ринку. Чому не запроваджують санкції проти «Росатому»? Тому що неможливо зараз піти від залежності і швидко замінити експорт», - пояснює Тарас Загородній.

На його думку, резолюція не матиме великого практичного значення, замість цього можна було би ще рік тому запровадити мораторій на введення в дію нових блоків «Росатома», а це і Туреччина, і Бангладеш, і Угорщина, і білорусь. От такий мораторій чи санкції, підкреслює аналітик, МАГАТЕ до снаги, а резолюція нічого не дасть.

«Я насправді розділяю скепсис щодо резолюції МАГАТЕ, але, оскільки я професійно, науково займаюся темою ядерної безпеки, відчуваю внутрішньо, що ця резолюція дуже скоро зіграє в позитив. І я навіть відчуваю, що у нас є великий потенціал, щоб деокупувати Запорізьку АЕС. Як аналітик і експерт я не можу навести доказів, але на рівні ретроспективи, геополітичного відчуття у мене є таке», - міркує Олексій Буряченко.

Як зазначає гість програми, насправді це було би чудово, тому що повертати ЗАЕС все одно доведеться військовим шляхом, адже навряд росія так просто забере звідти свої війська. На його думку, тут уже питання в тому, чи зрозуміла росія натяки Заходу, наскільки серйозні його наміри показувати, що будь-який інцидент на ЗАЕС розцінять як використання ядерної зброї.

Популярні новини зараз
Пенсія "зависне" в банку: кому з українців можуть заблокувати картки Перевірка військових документів: поліція та ТЦК отримали нові повноваження Польша оголошує війну: "Іноді доводиться обирати" Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Золотарьов заявив, що українській дипломатії треба більше працювати з глобальним Півднем, щоби вони перестали займати позицію позитивного нейтралітету до рф.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе розповів, що не так із освітою і медициною в Україні.