Це другий у світі випадок намагання пустити під вогонь іудейський культовий об'єкт з початку ескалації арабо-ізраїльського конфлікту, і перший – поза Близьким Сходом (попередній випадок спалення синагоги був у Тунісі 18 жовтня).

Про це пише Фокус

Головний рабин Вірменії Гершон Бурштейн розповів П'ятому каналу вірменського ТБ, як відбувався підпал єреванської синагоги: «Протягом 40 хвилин вони намагалися розпалити вогонь, спочатку мали мало бензину, потім вони принесли ще».

Підпал у Єревані став другим нападом на єдину в країні юдейську культову будівлю за останні два місяці. Перше сталося 3 жовтня – за 4 дні до вторгнення бойовиків ХАМАС на південь Ізраїлю.

Відповідальність за обидва напади взяла на себе група, яка використовує назву ASALA Young і претендує на роль наступниці історичної терористичної організації ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia). За даними дослідницького центру ізраїльського міністерства у справах діаспори, ця група є молодіжним крилом ASALA. Після утворення у 1975 році в Лівані організація провела понад 80 терактів та диверсій в основному проти турецьких офіційних осіб та об'єктів у країнах Європи, Близького Сходу та США.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Обидва напади на синагогу в Єревані викликали широкий резонанс. Президент Conference of European Rabbis (CER), однієї з найбільших рабинських організацій Європи, вимагає від влади Вірменії затримати членів групи ASALA, оголосити її поза законом і посилити охорону єврейської громади. Він додав: «Якщо не буде належної реакції, на вулицях проллється єврейська кров і відповідальність буде на главі уряду Вірменії».

Небезпека антиєврейських актів у Вірменії помітили по всьому світу, але влада республіки не вважала за потрібне цьому протидіяти.

На тлі потурання вірменській владі ASALA_Young не тільки підпалює синагогу знову і знову, а й розклеює в Єревані та інших містах Вірменії листівки з емблемами ASALA, ХАМАСу та Хізбалли з підписом: «У нас спільний ворог».

Відродження ASALA, яка солідаризується з організаціями, визнаними терористичними в багатьох країнах ЄС та США, є загрозою і для інших країн. У заяві ASALA_Young від 15 листопада читаємо: «Безстрашні бійці ASALA завдали удару по єреванскому центру єврейської організації ХАБАД.

ХАБАД – міжнародний іудейський рух, широко представлений майже у всіх країнах Європи, та найбільша іудейська організація у США. Воно діє також в Україні.

І поки в Росії помічник секретаря Ради безпеки Олексій Павлов оголосив прихильників ХАБАД сектантами, посол Ізраїлю в Києві назвав Україну «найпроізраїльською країною в Європі».