Ця природоохоронна ініціатива включає посилені заходи, спрямовані на боротьбу з незаконними рубками вічнозелених дерев та уникнення незаконної торгівлі ними.

За крадіжку новорічних ялинок передбачено адміністративну відповідальність, пристосовану до місця правопорушення – в межах населених пунктів, лісових угідь чи територій природно-заповідного фонду. Найчастіше незаконні поруби відбуваються в лісах, при цьому стягнення штрафу може становити від 510 до 1020 грн, а для посадових осіб – від 2550 до 5100 грн.

Законодавством також передбачено стягнення збитків за кожне знищене дерево в залежності від діаметру пня. Протягом грудня-січня сума збитків за поруб хвойних дерев віком до 41 року обчислюється у потрійному еквіваленті. Наприклад, вартість знищення одного хвойного деревця з діаметром стовбура до 10 см складає 759 грн, від 10,1 до 14 см – 1337 грн, від 14,1 до 18 см – 3432 грн і так далі.

Навіть для тих, хто має мало сумнівів стосовно екологічної відповідальності, купівля новорічної ялинки виявляється "вигіднішою" альтернативою порівняно зі зловживанням лісовими ресурсами. Проте, навіть на ялинкових базарах, а іноді і в стихійних точках торгівлі, можна зустріти нелегальних торговців вічнозеленими красунями. Їх можна легко розпізнати за відсутністю маркування, такого як пластмасові бирки або самоклейні етикетки. Усі ялинкові продукти повинні мати унікальний номер та штрих-код, перевірити які можна на сайті https://open.ukrforest.com/. (https://open.ukrforest.com/) Відсутність або несхожість даних може свідчити про підробку та незаконний обіг лісових насаджень.

Ст.88-1 КУпАП передбачає штраф від 510 до 1700 грн за порушення правил придбання і збуту рослинного світу, з можливістю конфіскації товару. Таке порушення може призвести до того, що як продавець, так і покупець залишаться без новорічної ялинки та понесуть однакову відповідальність.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Державна екологічна інспекція України закликає всіх дбайливо ставитися до збереження лісових ресурсів та утримуватися від будь-яких дій, що можуть завдати шкоду навколишньому середовищу.