Вчена рада НУБІП підтримала звернення Ради ректорів України і обговорили нові ініціативи МОН щодо реформування вищої освіти.

Серед найнебезпечніших та шкідливих так званих реформаторських пропозицій визнано:

- зміну системи фінансування вузів, що призведе до фактичного переходу на часткове або повністю платне навчання студентів;

- відміну принципу обрання ректорів вузів на фактичне призначення через Наглядові ради від МОН;

- підготовка процедури корпоратизації, а в перспективі приватизації Університетів;

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

- насильницьке виокремлення коледжів зі структури закладів вищої освіти та переведення їх на фінансування із місцевих бюджетів, що за нинішніх соціально-економічних умов рівносильне закриттю…

Не хочу наводити аргументи щодо шкідливості цих ініціатив, а у випадку з відміну виборів ректорів - пряму невідповідність європейським вимогам та українському законодавству. Я про це вже детально писав раніше.

Додам інший сумний, але показовий факт. Виявляється головний реформатор, читай корпоратизатор українських Університетів, такий собі Петро Чернишов. Цей так званий критичний менеджер та радник Міністерства освіти і науки з корпоратизації у свій час приїхав в Україну із Урала і організовував тут мережу продажу російського пива «Балтика». На цій алкогольній нині досяг успіху і був визнаний у 2008 році - кращим ПИВНИМ менеджером в Україні. Після пивної карʼєри очолював менеджмент ʼКиївстару» в часи коли російський олігарх Фрідман з партнерами там був вже найбільшим власником. В 2015 році отримав громадянство України. Під час парламентських виборів 2019 року фінансував партію «Голос».

І тут я хочу запитати наших владців:

- невже Ви не змогли найти НІКОГО кращого серед тисяч працівників МОН, кількох освітніх Нацагенств, Академії педагогічних наук і численних національних вишів, окрім випускника уральського університету із пивної галузі, для реформи вищої освіти воюючої України?!

П.С. Рішення Вченої ради НУБІП можна прочитати на сайті Університету.