Про це він розповів у програмі «Регіони у вогні» з Олексієм Буряченком.

«Пам’ятаєте, це був бум, 2015 рік, грантові історії, всі ті проєкти стратегії писали. Почав я аналізувати, зроблено з тих стратегій в середньому 20%. Тобто є такі програми, де з тих 5-річних стратегій зроблено 0, просто 0. З різних причин, з об’єктивних, із суб’єктивних, з абсолютно різних. До чого ми прийшли? Ніби і про правильні речі говорили з 2015 року, але їх прикладна реалізація показала свою неефективність», - розповідає Олексій Буряченко.

Як пояснює гість програми, тут треба враховувати локальну управлінську культуру, прийоми, підходи, методи, як люди реально керують територією, іншими людьми, як обирають, як мислять. І в цій системі, зазначає він, стратегічного планування тим паче на локальному рівні ніколи не було, тому що в СРСР була планова система, але плани все-таки формувалися більше згори.

«А коли ми говоримо про спробу побудувати цю систему знизу, потрібно, щоби були люди, які не просто вміють, а були морально готові взагалі цим займатися. І система мислення багатьох керівників громад має такий прикладний характер, вони звикли до бідності, до відсутності коштів, і вони закривають дуже нагальні питання: відремонтувати школу, опалення, водозабезпечення, може, зробити якийсь парк і щось по дітях, вихованню, спорт, молодь», - пояснює В'ячеслав Потапенко.

Як зазначає гість програми, коли громада хоче отримати реальні кошти від Європи, то треба враховувати зокрема орієнтацію на зелений курс. Тобто, констатує він, під гроші на реконструкцію школи і опалення треба зробити свою енергетичну стратегію чи вписувати серйозний розділ про зелену енергетику, порахувати, як скоротяться викиди СО2, скільки електроенергії зекономиться, тоді будуть реальні кошти.

Популярні новини зараз
Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шейтельман заявив, що Держдеп та Федеральна резервна система США нарешті взялися за турецькі банки, щоби вони перестали працювати з росією.

Також Знай.ua писав про те, що Доній назвав три ознаки, за якими людина є українцем.