Ухвалений у першому читанні законопроект про мобілізацію йде врозріз із закріпленими в Конституції правами людини, тому цілком логічно, що він викликає у населення опозиційні настрої.

Відповідну думку у коментарі озвучила позафракційний народний депутат Юлія Яцик.

Юлія Яцик, фото: Facebook
Юлія Яцик, фото: Facebook

«Він (законопроєкт про мобілізацію – прим. ред.) однозначно суперечить Конституції, оскільки і людям з інвалідністю гарантовані певні права піклування, і свобода пересування, і захист права власності. А норми, запроваджені цим законопроектом, порушують гарантовані Конституцією права людини», – пояснила вона.

Коментуючи інформацію про підготовку Офісом президента нового контрнаступу в умовах посиленої мобілізації, Яцик вказала, що подібними питаннями займаються виключно військові.

Популярні новини зараз
В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

«Офіс може висловлювати свої побажання. Якби Офіс хотів планувати контрнаступ, нічого не заважає чисельному штату Офісу президента взяти до рук зброю та мобілізуватися до лав ЗСУ, йти воювати, а не командувати там. Тож нехай покажуть на власному прикладі, як це», - порадила вона.

Юлія Яцик, фото: Facebook
Юлія Яцик, фото: Facebook

Яцик наголошує, що посиленою мобілізацією влада лише посилює опозиційні настрої у суспільстві.

«Звичайно, не так мобілізація посилює такі опозиційні настрої, як, по-перше, провалена інформаційна політика: як відбувається призов, що людина проходить навчання, що держава бере на себе певні зобов'язання щодо утримання, соціальних гарантій, виплати винагороди, заробітної плати, соціальним виплатам на випадок втрати здоров'я під час бойових дій і втрат, навіть під час втрати життя… А по-друге, не так мобілізація, як антиконституційні норми посилюють такі настрої, бо людина розуміє, що вже її мобілізуючи силою, з порушенням законодавства, на що далі вона претендуватиме, які права вона матиме, якщо навіть на самому початку щодо неї порушуються такі фундаментальні, визначені Конституцією права та свободи?», - наголосила вона.

Подібна плутанина з мобілізацією сприяє корупції, а також вимагає додаткових фінансових коштів, яких у бюджеті України немає, наголосила Яцик.

«Ми вже неодноразово стикалися, особливо наприкінці року, з тим, що коштів на виплату вже призваним військовослужбовцям не вистачає на виплату винагороди. На ТСК численні випадки розглядаються, коли людям, які насправді брали участь у бойових діях, не оформлюють виплати, якісь там ще зволікання в оформленні документів, щоб не виплачувати винагороду, яку він заслужив. А по-друге, коли Міністерство оборони, Міністерство економіки бронює працівників різних приватних підприємств під виглядом, що це підприємство має стратегічне значення для сектору оборони або ще якесь стратегічне значення, але під таке бронювання підпадає будь-який. Ми навіть на ТСК розглядали випадок приватного підприємства "Сімейна ковбаска". Так от було розпорядження воєнкома про те, що всі, кому вручають повістки, якщо вони є працівником цього підприємства, то по них зупиняється оформлення документів на мобілізацію для оформлення документів на бронювання. Ну, це ж нонсенс! Ми розуміємо, що це корупційна складова», - підсумувала вона.