Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець представив членам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування основні положення Стратегії розвитку Зони відчуження до 2032 року, яку нещодавно схвалив Кабінет Міністрів України.

“Донині у нас не було такого стратегічного документа. Він необхідний для дієвих кроків та оновлення законодавства. Ми маємо створити нову історію Чорнобильської зони відчуження. Десятки тисяч гектарів цієї території можуть стати місцем інновацій та екологічного лідерства”, – наголосив Руслан Стрілець.

Ключові цілі Стратегії:

  • Відновлення Зони відчуження після деокупації. Найбільший виклик – розмінування території, адже ми досі не знаємо, яка мапа забруднення.
  • Розвиток наукового потенціалу. Чорнобиль має стати новим сучасним центром дослідження мирного атому, нових практик та рішень, розвитку наукової та дослідницької інфраструктури. З іноземними колегами та партнерами ми вже обговорюємо перспективи розміщення нового обладнання на підприємствах Чорнобиля.
  • Розвиток відновлюваної енергетики. Зона відчуження має потужний потенціал для того, щоб бути елементом енергетичного хабу Європи. На цьому неодноразово наголошував Президент Володимир Зеленський. Енергетична незалежність є частиною нашої державної доктрини.
  • Розвиток туристичної інфраструктури. Попри закритий статус, Зона відчуження викликає інтерес як українців, так і іноземних гостей.
  • Розвиток Чорнобильського унікального біосферного заповідника. А саме, збереження природних комплексів Полісся, унікальних тварин та рослин.

Також Руслан Стрілець мав нагоду презентувати Стратегію розвитку Зони відчуження та продемонструвати наслідки її окупації членами Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни під час їхнього візиту в Чорнобильську зону минулого тижня.

“Впевнений, що відвідування цих територій показало колегам важливість реалізації Environmental Compact для України. Адже екологічна безпека також є ключовою для реалізації такого пункту української Формули миру як «Ядерна безпека». рф має припинити цілеспрямовані обстріли та військову окупацію атомних електростанцій, а завдання міжнародної спільноти вжити всіх можливих заходів для запобігання ядерній катастрофі”, – зауважив Руслан Стрілець.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Для ФОП вступили у дію нові правила Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще