Українські науковці й митці закликали президента Володимира Зеленського розробити державну програму повернення національної спадщини України, що була вкрадена країною-агресором росією.

За ініціативи третього президента України Віктора Ющенка 20 лютого відбувся круглий стіл "Повернення та збереження культурної спадщини України в умовах російсько-української війни", учасники якого звернулися до центральної влади країни із закликом "повернення видатних українців додому".

Непросту задачу і кропітку роботу - повертати свою історію і вкрадену культуру – поставили перед собою шановні представники культурної та інтелектуальної еліти України. План дій детально обговорили учасники круглого столу представників культури, науки і мистецтв України.

Віками російська імперія, Радянський Союз та вже сучасна росія викрадала та привласнювала собі все українське - твори мистецтва, одяг, Їжу, пісні, історію, традиції, архівні документи, видатних діячів культури і мистецтва та навіть історичну памʼять — іншими словами, все з позначкою «українська культура».

Тож тепер, коли наша армія на фронті боронить землю від загарбника, українці у тилу не мають залишатися осторонь – їх задача зупинити грабунок і привласнення, що тривають вже не одне сторіччя і повернути своє. Лідером громадської ініциативи виступив президент України (2005-2010) Віктор Ющенко.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Митці та науковців єдині у своєму прагненні повернути українське надбання, яке привласнив свого часу "рускій мір", зібралися у десяту річницю страшних днів лютого Революції Гідності у гостинних стінах старовинного українського вишу Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського

Після вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасники зустрічі пригадали ті буремні дні і трагічні часи розстрілів на Майдані. У часи Революції Гідності Академія, яка територіально знаходиться у самому серці Києва, на Майдані незалежності, стала прихистком і надійною фортецею для тих, хто боровся проти диктаторської влади і хотів жити у вільній, європейській країні.

«Академія була безпосередньо в центрі всіх подій , прямо тут, був госпіталь. Це був Майдан і ми дійсно розуміємо історичні події, які тут були. Наші студенти підтримали, студенти тоді вийшли на майдан, це були дуже важливі історичні кроки» - пригадує ті часи ректор НМАУ ім. Петра Чайковського Максим Тимошенко, - Зараз ми маємо згадати це і сьогодні повернути історію", – закликав він.

Учасники круглого столу палко обговорювали існуючу ситуацію - наявність зухвалого культурологічного злочину, який розпочався кілька віків тому і триває до наших днів. Задача, яка сьогодні стоїть перед суспільством – повернути і зберегти національну спадщину українського народу.

"Ми якраз хочемо запропонувати вищій владі місцевій через які проєкти, через яку покроковість можна повернуть нашу свідомість, нашу консолідацію в нашу уяву і тих великих українців, які по праву повинні бути в нашій пам'яті, працювати на нашу цільність", – наголосив Віктор Ющенко.

Країна-агрессор записала в свій "рускій мір" і видає за «своїх» близько сотні українських митців, серед яких: Чехов, Рєпін, Малевич, Куїнджі, Бортнянський, Березовський, Гоголь, Булгаков і багато інших. Країна-мародер віками використовувала славетні імена українських митців і науковців як «російську славу» для використання в інтересах власного піару і світового авторитету.

У цьому списку також – геній світової музики Петро Чайковський, чиє ім'я носить музична Академія.

"Наприклад ми знаємо, що Куїнджі підписується у Метрополітен, як українського походження художник. УжеThe Guardian написала, що друга симфонія Чайковського – українська! Тому це важливі кроки і ми маємо працювати за кордоном, і пояснювати нашим партнерам. Така робота вже іде, а це дуже важлива робота, і я думаю, що ми на правильному шляху", – розповіідає ректор Національної академії.

Український режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що Росія переписувала історію під себе в усіх сферах, особливо в культурній, і зараз Україні треба повернути своє. Зробити це необхідно на міжнародному рівні, у книжках і підручниках, а також "у наших головах".

"Завжди треба починати з дітей. Я далеко не оригінальний в цьому представленні про те, як формуються власне свідомі нації… Бажанням створювати прекрасне, ось цим і відрізняється, мені здається, українська нація від тих, хто на нас нападає і намагається нас знищити постійно, тим, що в ДНК закладено… і маємо це плекати і маємо якраз в першу чергу плекати це в дітях", – зауважив режисер Ахтем Сеітаблаєв.

Результатом конференції стало звернення учасників до президента України, уряду та парламенту про необхідність створення державної програми з повернення сотень викрадених агресором видатних імен українських митців.

Учасники круглого столу звернулися до президента Зеленського з відкритим листом. Вони закликали створити державну програму щодо повернення сотень викрадених агресором видатних імен українських діячів.

Присутні підписали Акт протистояння країні-агресору та Постанову конференції.

Сьогодні Україна перебуває у стані обтяжливої кровопролитної війни, складаючи іспит національного становлення, оновлення та зміцнення. Гарантіями стійкості українців є посилення й підтримка один одного з вірою у ментальну холоднокровність та внутрішній опір боротьби з ворогом. Нація кристалізується через свободи демократії та ті цінності, що вмонтовані у константу національного усвідомлення мільйонами українців, які розпорошені по всьому світу.

Наше завдання сьогодні - досягти єдності, що робить народ нескореним і непереможним у боротьбі зрабством імперської доктрини, а повернення видатних українців додому, в лоно рідної культури.