Загальний кредитний портфель у 2023 році скоротився на 0,6% і становить 1 трильйон 128 млрд грн. Також варто зазначити, що частка ринкового портфелю була переформатована в рамках державної програми 5-7-9%, яка з початку війни зросла втричі до 266 млрд грн, що становить 24% від загального портфелю станом на 2024 рік.

В 2023 році обсяг непрацюючих кредитів (NPL) зменшився, але все ще залишається доволі високим – 37,4% або 422,4 млрд грн. Це змушує банки формувати резерви під непрацюючі кредити, тобто заморожувати кошти, які могли б бути використані для фінансування бізнесу та населення.

Варто також зазначити, що збитки, які банки можуть понести від остаточно непрацюючого портфелю, вплинуть на капітал банків. Оскільки держава володіє 53,3% чистих активів банківського сектору, це може призвести до витрат бюджету на докапіталізацію державних банків.

Однак слід згадати й про значні чисті прибутки, які банківський сектор заробив у 2023 році за рахунок розміщення ліквідності в депозитні сертифікати та ОВДП – 86,5 млрд грн, а також сплачений податок до бюджету України – 73,5 млрд грн.

Для оптимізації ситуації з NPL важливо провести детальний аудит проблемного портфелю. Це дозволить оцінити реальний стан справ і визначити кредити, які є остаточно безнадійними та не підлягають поверненню. Після ідентифікації таких кредитів слід прийняти обґрунтоване рішення щодо їх списання. Списання безнадійних кредитів дозволить банкам звільнити резерви, що були сформовані майже під 100% суми цих кредитів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Щоб зменшити частку NPL, потрібно збільшити рівень та обсяги кредитування з метою формування нового портфелю та фінансування якісних клієнтів. В свою чергу, активне кредитування сприяє зростанню економіки, оскільки надає бізнесу необхідні ресурси для розвитку та розширення. Економічне зростання, в свою чергу, покращує фінансове становище позичальників, зменшуючи ймовірність перетворення нових кредитів на проблемні.