З 19 по 25 квітня 2024 року територіальними та міжрегіональними територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 258 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, складено 333 протоколи про адміністративні правопорушення.

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 112 тис 800 тис. грн. До Державного бюджету стягнуто 99 тис. грн. За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 20 млн 401 тис. грн. Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 5 млн 343 тис. 300 грн. Стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку на суму 3 млн 26 тис. 500 грн.

Найбільш резонансними за порушенням вимог природоохоронного законодавства стали Закарпатська, Львівська, Одеська, Запорізька, Черкаська, Івано-Франківська області та м. Київ.

Внаслідок неорганізованих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря під час пожежі в екосистемі (загорання лісової підстилки та залишків рубки дерев в лісовій місцевості) на територія філії «Ясінянське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області нараховано збитків на суму 9 млн 966 тис. 452 грн. Матеріали скеровано до прокуратури Закарпатської області для встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Державною екологічною інспекцією у Львівській області подано позов до Господарського суду Львівської області для стягнення з ЛМКП "Львівводоканал" несплаченої частини збитків на суму 1 млн 490 тис. 700 грн за скид забруднюючих речовин у р. Полтва (басейн р. Зах. Буг) із зворотними (стічними) водами з перевищенням нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин з очисних споруд. Порушення встановлено під час перевірки, проведеної у період з 25.05.2021 07.06.2021. Відповідно до пред'явлених претензій підприємство у добровільному порядку відшкодувало збитки частково.

Популярні новини зараз
Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці
Показати ще

Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 140 тис. грн. за незаконний вилов громадянином водних живих біоресурсів забороненими для любительського рибальства знаряддями лову у єрику, який з’єднує р. Турунчук з оз. Путрино, біля с. Троїцьке, Яськівської ТГ, Одеського району, Одеської області. Матеріали скеровано до Біляївського районного суду Одеської області.

Державною екологічною інспекцією Південного округу (Запорізька та Херсонська області) проведено розрахунок збитків на суму 6 млн 447 тис. 386 грн. за пошкодження невстановленими особами 144 дерев породи «в'яз» до ступеня припинення росту на території ентомологічного заказника місцевого значення «Цілинна ділянка № 3», розташованого в адміністративних межах Вільнянської міської ради Запорізького району Запорізької області. Матеріали скеровано до відділення поліції № 2 Запорізького РУП ГУНП України в Запорізькій області для встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Державною екологічною інспекцією Столичного округу подано позов до Господарського суду міста Києва для стягнення з ПАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал» збитків на суму 1 млн 301 тис. 729 грн 36 грн. за перевищення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водний об’єкт з випусків № 1,2,3,4, визначених у дозволі на спеціальне водокористування від 23.07.2020 № 45/КІ/49д-20, у період з 24.09.2021 по 07.10.2021 та з 29.10.2021 по 11.11.2021.

Фізичній особі нараховано збитків та пред’явлено претензію на суму 961 тис. 527 грн. за спалювання сухої водно-болотної рослинності на території природно-заповідного фонду (Мартинівська гідрологічний заказник місцевого значення) с.Мартинівка Степанецької ТГ Черкаський район.

ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» сплачено до Державного бюджету 727 тис. грн. Рішенням західного апеляційного господарського суду від 26.04.2022 у справі № 909/463/21 задоволено позов Державної екологічної інспекції Карпатського округу про стягнення з ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» 8 млн 037 тис.

192 грн. екологічної шкоди, заподіяної наднормативними викидами в атмосферне повітря без відповідного дозволу. Загалом ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» вже відшкодовано 5 млн. 72 тис. грн.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 27.02.2024 у справі № 909/882/23 задоволено позов Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Бурштинської міської ради та Галицької міської ради до Галицького національного природного парку про стягнення 5 млн 884 тис. 507 грн. за шкоду, заподіяної навколишньому природному середовищу незаконною рубкою дерев на території Крилоського та Бурштинського лісництва Галицького НПП. Впродовж поточного тижня суб’єктом господарювання Галицький НПП сплачено до бюджету 534,955 тис. грн.