Про це Міністр Руслан Стрілець наголосив у ході розширеної наради з територіальними органами Держекоінспекції.

«Роль екологічного інспектора у фіксації та обрахунку збитків довкіллю внаслідок війни сьогодні важко переоцінити. Завдяки роботі ДЕІ в Україні вже зафіксовано понад 4800 тисяч злочинів росії проти української природи. Розмір збитків сягає понад 2,4 трлн гривень», – повідомив Руслан Стрілець.

Наше ключове завдання – перейти від системи точкового контролю підприємства, до системи щоденного моніторингу та збереження природних екосистем. Усе це закладаємо в оновленому законодавстві.

«Новий екоконтроль – це також про сучасні інструменти фіксації фактів шкоди довкіллю. І перші кроки вже зроблено. Сьогодні екологічні інспектори вже фіксують через ЕкоЗагрозу результати перевірок, проведених за зверненнями українців. А українці все частіше використовують застосунок, щоб повідомити про виявлені факти. Кількість таких звернень вже зросла у 3 рази», – зазначив Руслан Стрілець.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода "На Росію чекає повторення катастрофи": афонський старець передбачив потужну подію для України Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

За словами очільника Міндовкілля, надалі ЕкоЗагроза стане щоденним невіддільним інструментом кожного екоінспектора.

Руслан Стрілець, Ігор Зубович, Дмитро Заруба
Руслан Стрілець, Ігор Зубович, Дмитро Заруба

Руслан Стрілець також доручив розширити цей трек та запустити на ЕкоЗагрозі мапу з виявленими ДЕІ несанкціонованими сміттєзвалищами. Інспектори наноситимуть сюди дані, як про виявлені звалища, так і про результати їх ліквідації. Це стане дієвим механізмом очищення країни від несанкціонованих сміттєзвалищ.

«На моє доручення ДЕІ вже сьогодні працюють над посиленням таких заходів. З початку 2024 року виявили 353 сміттєзвалища на площі 50 га. З них завдяки роботі ДЕІ з місцевою владою ліквідовано 17% або 61 сміттєзвалище. Планові перевірки роботи органів місцевого самоврядування у цьому напрямку продовжуються», – зауважив Руслан Стрілець.

Важливою складовою роботи екологічної інспекції є перевірки підприємств-забруднювачів водних ресурсів. На жаль, повномасштабне вторгнення рф завадило завершити розпочаті у 2021 році на доручення Прем’єр-міністра України перевірки таких підприємств. З 507 перевірили 447 або 88%.

Як зауважив Руслан Стрілець, у 2024 році екологічна інспекція відновила цей трек. ДЕІ вже провели 5 позапланових перевірок комунальних підприємств. 1,4 млн грн – нараховані збитки водним ресурсам за результатами чотирьох з них. По одному з субʼєктів наразі здійснюється збір матеріалів для проведення розрахунку збитків. Реформи водної сфери та державного екологічного контролю зведуть до «0» такі порушення у майбутньому. Адже одним із заходів ПУРБів задля досягнення «доброго» стану вод якраз і є реконструкція та модернізація очисних споруд та каналізаційних мереж.

«Дякую кожному екоінспектору за самовіддану працю та особистий внесок у нашу спільну справу – фіксацію та обрахування екологічних збитків внаслідок російської збройної агресії. Все це закладає фундамент для розвитку системи екологічного контролю нового формату. Це наша база для отримання репарацій за зруйноване агресором довкілля і чергова сходинка на шляху до ЄС», – акцентував Руслан Стрілець.