Тоді Україна стала центром найбільшої техногенної катастрофи минулих десятиліть на європейському континенті. Символічно, що Green Week 2024 – про воду. Щороку ця головна подія ЄС до Всесвітнього дня захисту довкілля об’єднує політиків, громадськість, бізнес з усього континенту задля збереження довкілля.

«Третій рік поспіль на EU Green Week ми актуалізуємо збитки довкіллю внаслідок бойових дій. За рівнем дефіциту води Україна посідає 85 місце з-поміж 164 країн світу. Бойові дії ще більше ускладнюють ситуацію. Росіяни обстрілюють гідроелектростанції, критичну інфраструктуру, об’єкти системи водопостачання. Шкода водним ресурсам сьогодні – майже 2 млрд євро, від руйнування греблі Каховської ГЕС – понад 3,5 млрд євро. А довкіллєві збитки в цілому за понад два роки війни еквівалентні 20 річним бюджетам ООН», – повідомив Руслан Стрілець.

Очільник Міндовкілля наголосив, що це перший EU Green Week для України у статусі кандидата до ЄС. Попри війну ми вже сьогодні думаємо, як досягти доброго стану вод. Водна директива ЄС – одна з найдорожчих для виконання. На наші водні цілі протягом наступних кількох років потрібні інвестиції у 8,2 млрд євро. Це справжній виклик для України в часи війни. Однак наші амбіції щодо досягнення “доброго” стану вод – незмінні, незалежно від амбіцій російських терористів.

«Україна сьогодні – голос захисту довкілля від бойових дій. Все більше і більше країн світу доєднуються до Формули миру Володимира Зеленського та її Пункту 8 про екологічну безпеку. Готуємося разом з партнерами до Саміту миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії», – зазначив Руслан Стрілець.

Він подякував усім партнерам, які сьогодні допомагають Україні протистояти ворогу і закликав об’єднатися для досягнення миру на континенті. Зусилля більшості – це найкраща гарантія досягнення спільної мети.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще