Сьогодні у Києві Міністр Руслан Стрілець відкрив науково-практичну конференцію «Функціонування об’єктів природно-заповідного фонду України в умовах воєнного стану: шляхи відновлення та розвитку» з нагоди 15 річниці Дня працівника природно-заповідної справи. Під час якої поспілкувався з керівниками національних парків та заповідників про вплив російської збройної агресії на заповідний фонд України та шляхи його відновлення. Захід зібрав представників природоохоронних установ з усієї України.

«Внесок України у європейську скарбницю природно-заповідного фонду колосальний – 56 нацпарків, 19 природних заповідників, 5 біосферних заповідників. Попри те, що 20 з них сьогодні в окупації, ми уже сьогодні працюємо над планами з їх відновлення. Ми маємо робити це вже зараз, не чекаючи завершення воєнних дій», – наголосив Руслан Стрілець.

За словами Міністра у планах:

відновлення заповідних установ, що постраждали від бойових дій, підвищення стандартів для парків до європейського рівня;

відкриття мережі реабілітаційних центрів для тварин. Наразі працюємо над концепцією із будівництва таких центрів по всій Україні. Шість таких центрів вже працюють у наших установах.

Популярні новини зараз
Перекази між картами будуть обмежені: вже готується рішення Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар
Показати ще

Руслан Стрілець під час свого виступу назвав, що вже вдалося зробити у 2024 році:

створено 20 нових об’єктів заповідного фонду місцевого значення. До кінця року збільшимо цей показник. Серед планів – розширення нацпарків «Вижницький» та «Кармелюкове Поділля»;

втричі зросла кількість відвідувачів заповідних установ;

три місяці тому Кабінет Міністрів України схвалив зміни до переліку платних послуг, які можуть надаватися установами природно-заповідного фонду. І вже сьогодні середня зарплата по певних установах ПЗФ, порівняно з першим півріччям 2023 року зросла майже на 38%;

в I півріччі 2024 року на 80% зріс обсяг залучених установами міжнародних коштів;

Нобельський нацпарк у партнерстві з польськими колегами перемогли у конкурсі проєктних заявок та будуть реалізувати проєкт зі збереження природоохоронних територій України й Польщі вартістю майже 2 млн євро.

у межах проєкту ЄС LIFE стартував українсько-чеський проєкт зі збереження природної спадщини;

продовжуємо наповнювати електронний Кадастр природно-заповідного фонду. Сьогодні він сформований на 88%;

«Спільно з ЕкоКомітетом Верховна Рада України та його очільником Олегом Бондаренком розвиваємо законодавчу базу у сфері заповідної справи», – акцентував Руслан Стрілець.

Сьогодні в Уряді знаходиться законопроєкт, який дозволить створити Агенцію природно-заповідної справи.

У першому читанні схвалений законопроєкт про заборону «джипінгу» у межах природно-заповідного фонду. За що велика подяка народним депутатам України.

Готовий до розгляду у першому читанні Верховною Радою України проєкт Закону щодо зменшення земельного податку на установи природно-заповідного фонду.

«Нам є над чим працювати й куди рухатися далі. Задля кращих результатів та збереження природно-заповідного фонду – запоруки процвітання України! Кожен національний природний парк може бути самодостатнім», – зазначив Руслан Стрілець.