Польські вчені оприлюднили результати дослідження найрезультативніших морських дронів у війні РФ проти України. Вони дійшли висновку, що український дрон Magura V5 знищив більше кораблів росіян під час повномасштабної агресії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані наукового польського журналу Political Science and Security Studies Journal.

Так, вчені проаналізували вплив використання безпілотних морських дронів на ситуацію в Чорноморському регіоні та визначили найрезультативніший морський безпілотник.

За даними дослідження в російсько-українській війні, українські морські дрони вразили 22 військові кораблі, з яких 8 було знищено. Серед них дрони "Микола" та "Мамай" вразили по 2 кораблі, Sea Baby - 4 корабля, Magura V5 – 14 кораблів, 8 з яких були повністю знищені.

Дослідники спиралися відкриті джерела. У поле зору вчених потрапили такі українські та російські морські дрони: "Микола", Magura V5, "Мамай", Sea Baby, "ТОЛОКА TLK-150", "Марічка" – українського виробництва, а також поки що єдиний відомий морський дрон росіян – "Кульбаба".

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Про морський дрон Magura V5 та його цілі

Magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus) – це український безпілотний надводний дрон, який використовується для розвідки та знищення ворожих цілей. Відомо, що цей безпілотник використовується Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, зокрема спецпідрозділом Group13.

Зараз Magura V5 є першим у світі морським дроном, підтвердженим повністю знищеними цілями у бойових умовах. Серед підтверджених та визнаних офіційно українською військовою розвідкою такі:

  • розвідувальний корабель "Іван Хурс" (пошкоджений 24 травня 2023 року);
  • патрульний корабель "Сергій Котов" (пошкоджений двічі – 24 липня та 13 вересня 2023 року);
  • десантний катер "Д-144 Сірна" (втоплений 11 листопада 2023 року разом із "БТР-82" на борту);
  • десантний катер "Д-295 Акула" (втоплений 11 листопада 2023);
  • ракетний катер "Івановець" (втоплений 1 лютого 2024 року);
  • великий десантний корабель "Цезар Куніков" (втоплений 14 лютого 2024);
  • патрульний корабель "Сергій Котов" (втоплений 5 березня 2024 року разом із вертольотом "Ка-29");
  • два швидкісні катери спеціального призначення "РІФ-75" (знищені 6 травня 2024 року).

Крім того, під час масштабної атаки на катери КС-701 "Тунець" 30 травня цього року дронами було пошкоджено три такі судна, а одне знищено.

Нагадаємо, "Чмонь більше немає": Жорін попередив про найбільш загрозливу ситуацію на фронті з лютого 2022 року

Раніше ми писали про те, що в ВВС навчилися "воювати" простими палицями проти окупантів: є перший "мінус"