Завдяки посиленню співпраці з Державним бюро розслідувань та іншими правоохоронними органами, Агентство з розшуку та менеджменту активів наразі отримує все більше ухвал судів, згідно яких передається в управління майно, корпоративні права, грошові кошти тощо. Серед них є такі дороговартісні активи як корпоративні права ТОВ «Керамбуд», яхта “Royal Romance”, літаки, автомобілі, нерухомість тощо.

Щодо реалізації активів, переданих в управління Нацагентству, регулярно оновлюється інформація, яка публікується на офіційному сайті АРМА для привернення уваги потенційних учасників до відкритих торгів на Прозорро.Продажі. Такі відкриті процедури дають можливість учасникам повною мірою ознайомитися з активом, Держава при цьому забезпечується найбільш вигідною пропозицію для наповнення держбюджету.

Водночас, маємо зауважити, із переданих активів на управління чи реалізацію до АРМА - не всі ухвали суду можуть бути виконані. Зокрема, це стосується передачі корпоративних прав. АРМА вже рік як ініціює і отримало всі погодження та висновки щодо схвалення законопроєктів, які мають врегулювати питання ефективного управління корпоративними правами. Наразі Нацагентство обмежене у своїх діях щодо управління корпоративними правами без згоди власника. Це такі законопроєкти як № 10069, № 11280-1.

Серед великих активів в управлінні АРМА згідно рішення суду перебуває майно ТОВ «Керамбуд». Наразі за дорученням Голови АРМА Олени Думи працівники Західного МТУ оглянули арештований актив, про що складено відповідний звіт. Вже скоро буде оголошено конкурс на обрання оцінщика та управителя цим активом.

Щодо санкційних коштів ТОВ «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП» - акцентуємо увагу, що Агентством тричі було внесено відповідні заяви з ініціативою порушення кримінальної справи. Тоді ж АРМА списало кошти в розмірі 1,8 млрд грн, за які в подальшому Нацагентство закупило військові облігації для підтримки обороноздатності нашої країни.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Плату за світло нараховуватимуть по-новому Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні
Показати ще

Для забезпечення реалізації арештованої яхти “Royal Romance”, переданої до АРМА згідно рішення суду, Агентство розробило порядок реалізації арештованих активів за кордоном, отримало погодження Уряду на реалізацію цього активу та внесено зміни щодо можливості встановлення прапора України на судно. Відтак, яхта отримала свідоцтво про право плавання під державним прапором України, що означає національну приналежність судна, на яке поширюється юрисдикція України. Наразі, після скасування арешту Хорватським судом у звʼязку з ненаданням обвинувального акту - АРМА очікує ухвалу суду про передачу судна з легалізацією його в Республіці Хорватія. Існуючі кримінальні провадження та ухвали суду про арешт яхти в Україні дійсні на території України. Остання ухвала Печерського суду про передачу яхти АРМА в управління не може бути виконана і Нацагентство вже звернулося з відповідним клопотанням про зміну форми управління.

Зазначається, для реалізації мають бути виконані обовʼязкові умови:

  • Ухвала суду про арешт та передачу в АРМА на реалізацію (а не в управління).
  • Запит АРМА до Офісу генерального прокурора України і відповідно - запит ОГП до Міністерства юстиції Хорватії про легалізацію вказаного рішення. Отримання рішення Хорватського суду про арешт та реалізацію активу агентством в рамках міжнародно-правової допомоги.
  • Встановлення прапора України та огляд судна, підписання акту приймання-передачі до Тимчасового судновласника, яким є наразі АРМА.
  • Проведення аукціону Аукціонним будинком обраним конкурсною комісією АРМА.

Крім того, рішеннями суду на реалізацію до АРМА передано літаки Ан-2 та гвинтокрили Мі-2. За результатами кропіткої роботи працівників АРМА з підготовки до реалізації цих активів, наразі активи оглянуто та проведено конкурс з відбору реалізатора. Наразі переможець проводить незалежну оцінку активу після чого вони будуть виставлені на реалізацію у системі Прозорро.Продажі.

Водночас, Агентство розуміє, що подальша тісна й ефективна взаємодія з ДБР та іншими правоохоронними органами потребує вдосконалення.