Про це пише портал Фраза. Публікуємо матеріал без коментарів та ремарок. Редакція не несе відповідальності та не перевіряє дані, надані та опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

Вони нагадали, що днями співвласник monobank Олег Гороховський прозвітував, що у першому півріччі 2024 вони сплатили податків 500 млн грн, а за 2023 1 млрд грн.

«Цифри не вражають, якщо порівняти з іншим джерелом. Михайло Рогальський, в інтерв’ю виданню Forbes заявив що прибуток monobank в 2023 році становив 9 млрд грн. На фоні цієї цифри 1 млрд грн податків виглядає як ухиляння від сплати цих самих податків. І це значно більше за суму прибутку, яку офіційно показав Універсал банк (1.9 млрд грн)», - зазначається у повідомленні.

Автори зазначають, що реального стану справ в цьому бізнесі ані податкова, ані НБУ не знають. «І це не випадково. Банківський нагляд свідомо не помічає прибутки деяких банків, а їхні власники «віддячують» за це участю у благодійних аукціонах, що організовує дружина голови НБУ Людмила Пишна. Пам’ятаєте, як наприкінці року парламент ухвалив закон, яким зобовязав банки сплатити 50% за надприбутки по депозитним сертифікатам? Слідкуйте за датами:

- 21.11.2023 ВР ухвалює закон

Популярні новини зараз
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади
Показати ще

- 1.12.2023 Людмила Пишна, «у вузькому колі» проводить аукціон, де дуже великі ставки роблять власник «Універсал банку» Сергій Тігіпко та співвласник monobank Олег Гороховський. На сторінці організаторки аукціону Наталі Заболотної ви не знайдете фото Андрія Пишного чи Гороховского, але деякі гості щедро ділился фотографіями. Як розповідають учасники ринку, банкірів, в чиїх установах проводидись перевірки, Андрій Пишний запрошував особисто.

- 1.01.2024 «Універсал банк» звітує, що витрати банку на відрахування у резерви зросли до 2.5 млрд грн з 44 млн. грн у листопаді 2023. Цей трюк із зростанням резервів допоміг занизити відрахування до бюджету до 1.25 млрд грн.», —зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у другій половині 2023 року Верховна рада почала виправляти помилки Національного банку України, який надто довго тримав облікову ставку на рівні 25%, даючи можливість комерційним банкам заробляти надприбутки за рахунок депозитних сертифікатів. Після декількох спроб виробити механізм оподаткування цих надприбутків (законопроект 9656 та ряд альтернативних законопроектів), законодавці прийшли до компромісного рішення, яким передбачалося оподаткування прибутків банків за ставкою 50% проти звичайних 18%. Така норма діяла лише по відношенні до четвертого кварталу 2023 року. Закон був прийнятий в цілому 21.11.2023 .

Зігдно оборотно-сальдової відомості, що в 2023 році АТ «Універсал Банк» отримав 3.37 млрд грн процентних доходів від депозитних сертифікатів й мав би заплатити значну суму податків після прийняття відповідного законопроекту. Один із акціонерів monobank-у та його обличчя, Олег Гороховський був розлючений намірами держави оподатковувати надприбутки і закликав законодавців цього не робити. Однак на депутатів його аргументи не подіяли.