Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук взяла участь у засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під егідою Чернігівської обласної військової адміністрації. У рамках засідання обговорювали проміжні підсумки роботи над ліквідацією забруднення річок Сейм та Десна.

Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук
Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук

Серед ключового:

  • Заходи з аерації демонструють позитивну динаміку. Світлана Гринчук доручила Державному агентству водних ресурсів України у взаємодії з ОВА та іншими службами визначити пріоритетні ділянки для встановлення додаткового устаткування.
  • На ділянці річки Десна перед Черніговом продовжуються заходи з насичення киснем поверхневої води. У точках аерації вміст кисню за 2 доби подвоївся. Колір води повертається до природного, сторонні запахи майже відсутні.
  • Забруднення рухається повільніше, ніж течія Десни. Його швидкість сповільнилася в межах міста Чернігів на ділянці зруйнованого автомобільного мосту. По всій протяжності річки в межах Чернігова та нижче по течії до села Количівка ознаки забруднення не спостерігаються.

  • Держводагентством та Держекоінспекцією здійснюється посилений моніторинг стану забрудненості річок Сейм та Десна. Результати вимірювання щоденно оновлюються на ресурсі “ЕкоЗагроза”. Укргідрометцентр спільно з Держводагентством мають надати оновлений прогноз щодо руху органічного забруднення Сейму та Десни у напрямку Києва.
  • Масову загибель риби вдалося зупинити. Є поодинокі випадки мору риби у селах Макошино та Салтикова Дівиця на Чернінівщині. У цілому, на території Чернігівської та Сумської областей зібрано по 12 тонн загиблої риби. Місцева влада та активісти розчищають притоки Десни, щоб риба могла дістатися місць, куди не дійшло забруднення. Міністерка доручила Держекоінспекції продовжувати заходи спільно з Держпродспоживслужбою щодо контролю за реалізацією риби у цих регіонах та інформувати населення.

Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук
Міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук

Світлана Гринчук подякувала голові Чернігівської ОВА Вʼячеславу Чаусу, Державній екологічній інспекції України, Держпродспоживслужбі, ДСНС України, працівникам водного господарства та волонтерам за злагоджену роботу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще