Поточна ситуація із забрудненням Сейму і Десни та підготовка до другого читання законопроєкту про основні засади державної кліматичної політики в Україні - серед питань, які сьогодні розглядалися на засіданні Комітету Верховна Рада України з питань екологічної політики та природокористування.

З народними депутатами під головуванням Олег Бондаренко актуалізували проміжні результати локалізації та ліквідації наслідків забруднення Сейму та Десни. Потрапляння стічних вод російського цукрового заводу у Сейм призвело до значної екологічної шкоди, з наслідками якої вже декілька тижнів бореться Україна. Так, сума збитків лише довкіллю у Чернігівській та Сумській областях вже становить понад 405 млн гривень.

Наразі забруднена вода рухається до кордону з Київщиною, тож, зрозуміло, в людей виникає багато запитань та острахів. Чи вплине ситуація на водозабезпечення? Якою буде якість води та чи взагалі буде вода у киян?

Одразу наголошую, ситуація контрольована. Всі органи державної та місцевої влади, відповідальні служби працюють у посиленому режимі, щоб мінімізувати наслідки. Забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та у точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації. За даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київщини впораються з цим викликом. Крім того, Київводоканал заготував 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення ситуації застосовуватиметься технологія посиленого очищення води. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться.

Щодо другого питання порядку денного - ділюся хорошими новинами. Комітет схвалив остаточну редакцію законопроєкту про основні засади державної кліматичної політики та рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому. Про важливість цього документа можна говорити багато. Зазначу лише, що його прийняття є важливим для євроінтеграції України, підготовки до переговорів з ЄС, а також для виконання умов Програми Ukraine Facility та отримання допомоги від країн-партнерів. Маємо структурувати свою кліматичну політику, визначити її ключові напрямки і синхронізувати їх з європейською кліматичною аджендою. Крім того, кліматична політика, низьковуглецевий розвиток - це наш шлях успішного відновлення економіки, відбудови зруйнованого за новими стандартами.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Дякую Олегу Бондаренко, Леся Василенко та всім народним депутатам за продуктивну роботу над законопроєктом, який нарешті поверне Україну “обличчям” до всього цивілізованого світу та дозволить синхронно з партнерами долати усі виклики.