Про це вона розповіла у програмі «Особистість з Сергієм Дойком».

«Просто розмов багато, а дій і реального захисту практично немає. Хотілось би нагадати, що у нас у парламенті з 2022 року, от буквально з початку повномасштабного вторгнення лежать правки до Закону «Про національну безпеку». Правка у кілька слів: внести, що збереження культурної спадщини є справою національної безпеки. Повірте мені, якщо отакі ключові правки з'являються у законах (це може бути буквально два слова), зразу міняється вектор», - розповідає Ольга Рутковська.

За її словами, сьогодні українці нарешті повертають собі оцю любов до нашого, справді нашого, отакого нашого, як воно є, а не видуманого, не порівнюємо себе з якимись іншими світами, з Європою чи Америкою. Сьогодні приходить усвідомлення, підкреслює гостя програми, що ми настільки самобутні, що це вражає вже весь світ.

«Такі правки мають передусім ідеологічний характер. Тобто нарешті сьогодні йде усвідомлення, що ця царина, пов'язана з культурою, зі сферою збереження культурного надбання, представляє особливу цінність на рівні стратегії», - підкреслює Ольга Рутковська.

За її словами, у нас до цих пір ще не представляє високої цінності історичний об'єкт на ділянці у приватних руках, хай це пам’ятка чи не пам’ятка, але це унікальна забудова, дуже часто неповторна. Гостя програми нагадує, що серійні об'єкти у нас з'являються у радянський період, а до цього, до початку 20 століття фактично всі об'єкти, які будувалися, були індивідуальним рішенням, і вони представляють цінність хоча б з цієї точки зору.

Популярні новини зараз
Пенсії українців почнуть "згорати" з 2025 року: експерт пояснив, як це зупинити Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка Понад 11 000 гривень на дитину: в Україні почнуть виплачувати нову допомогу Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Гай заявила, що Україна вже має дієву зброю проти росіян, чекаємо лише на дозвіл від Заходу.

Також Знай.ua писав про те, що Монін розповів, чому зростає курс долара та євро: «Імпорт вищий за експорт».