Від закону про зниження ПДВ на окремі види агропродукції виграють лише великі агрохолдинги, а держава втратить мільярди, тому він не повинен набути чинності. Про це написав економіст Борис Кушнірук в блозі на «Ліга», коментуючи прийнятий парламентом, але ще не підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про зниження ПДВ для аграріїв- виробників сировини (зерна, насіння льону, рапсу та соняшника, цукрові буряки та ін).

«Очевидно, що йдеться про прийняття відверто лобістського закону в інтересах великих та середніх агрохолдингів, які збагатяться, а держбюджет отримає чергові проблеми, а також ускладняться взаємини з МВФ та ЄС», - написав Кушнірук.

Так, зокрема, він навів дані «Інституту аграрної економіки», за розрахунками якого втрати держбюджету внаслідок зниження ставки ПДВ на сільгосппродукцію можуть сягнути 8,5 мільярда гривень у 2021 році.

Окрім того, експерт нагадав, що норми цього закону протирічать положенням Угоди про асоціацію України з ЄС та умовам співпраці з МВФ.

«Таким чином, це рішення уряду та нардепів призведе до зниження надходжень до держбюджету і створить додаткові труднощі в отриманні кредитів від МВФ, які потрібні для компенсації дефіциту держбюджету», - зазначив Кушнірук.

Популярные статьи сейчас
Monobank "замораживает" личные средства украинцев: кто может остаться без копейки Украинцы могут остаться без отопления и горячей воды: коммунальщики предупредили о рисках Подорожание почти на 40%: украинцев ожидает "сюрприз" в платежках Школы теперь ждут массовые проверки: родители добились своего
Показать еще

Він наголосив: від зниження ПДВ виграють власники окремих агрохолдингів, при цьому вартість агропродукції для населення не знизиться.

«Ніякого здешевлення продукції для населення не буде. Буде зростання прибутку агровиробників за рахунок зменшення податків для них», - підсумував Кушнірук.

Раніше Федерація роботодавців України звернулась до президента з закликом ветувати закон про зниження ПДВ для аграріїв, як такий, що спотворює конкуренцію на ринку.

Нагадаємо, законопроєкт, який передбачає зниження ставки ПДВ для певних сфер агросектору із 20% до 14% (№3656), Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року. Закон передали на підпис президенту Володимиру Зеленському, проте він документ підписувати не поспішає.

В свою чергу Федерація роботодавців закликала президента ветувати закон про зниження ПДВ для аграріїв. Як заявив голова ФРУ Дмитро Олійник, цей закон спотворює конкуренцію на ринку, і призведе не до здешевлення продуктів харчування для українців, а навпаки - до їх подорожчання. «Буде зростання цін - хліб, молочка тощо Зерно в турборежимі буде експортуватися, а значить, ціна внутрішнього ринку буде рости через дефіцит. По-друге, різницю ПДВ між сировиною і готовою продукцією переведуть на споживача », - пояснив експерт.