Зниження акцизу на тютюновмісні продукти для електронного нагрівання призведе до суттєвих втрат бюджету та зростання тютюнопаління серед підлітків, які втрачатимуть здоров’я. Про це заявив директор Інформцентра з проблем алкоголя и наркотиків Костянтин Красовський.

На думку експерта, ініціатива депутатів знизити акциз на тютюнові вироби електричного нагрівання (ТВЕН) пролобійована тютюновими компаніями, які прагнуть збільшити споживання своєї продукції і отримати більше прибутків.

«Напевне пану Арахамії (лідер фракції «Слуга народу», член Податкового комітету ВР - ред.) представники транснаціональної компанії «Філіп Морріс» надали якісь аргументи. Напевне зеленого кольору», - сказав Красовський.

Експерт пояснив, ТВЕНи коштують дорого, але частка тютюну в них значно менша, ніж в звичайних цигарках, що робить їх виробництво та продаж надзвичайно вигідним для компаній.

«Зараз в кіоску пачка стіків 20 штук коштує 60 грн. Але в стіку всього 300 мг тютюну, а в звичайній сигареті десь 700-800 мг. Тобто в сигареті тютюну в три рази більше, а безподаткова частка практично та ж сама. Тютюновим компаніям надзвичайно вигідно продавати їх, бо прибуток на цих стіках набагато більший», - пояснив Красовський.

Популярные статьи сейчас
Украинцы начнут получать солнечные панели: кому повезёт не бояться отключений Тариф 7,96 грн/куб будет действовать не для всех: кому придется платить больше Смешайте бананы со сметаной и получится торт, лучше Наполеона: рецепт без выпечки Украинских пенсионеров освободили от земельного налога, дали скидку на ЖКУ: кто в списке
Показать еще

Він також наголосив: від зниження акцизу державний бюджет недоотримає значну суму коштів. Проте значно вищою ціною такого рішення депутатів є здоров’я українців, які споживатимуть більше тютюнових виробів.

«Якщо буде це прийнято, Україна реально втратить гроші. І люди будуть більше вживати цих тютюнових виробів і в результаті більше хворіти і вмирати», - зазначив Красовський.

Причому в зоні найбільшого ризику, на думку експерта, є підлітки, для яких здешевлення тютюнових виробів зробить їх більш доступними.

«Якщо людині багато років, то йому не важливо, скільки коштує пачка – 50 чи 60 грн. А от для підлітків, це має значення. Тому підвищення акцизів реально зменшує споживання в першу чергу через підлітків, у яких обмежені фінансові ресурси», - пояснив Красовський.

Нагадаємо, в лютому за зверненням народного депутата України Давида Арахамії та Данила Гетманцева Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики вніс поправку у законопроєкт №4278 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)”, якою на 30% знижується акциз на ТВЕН.

Економічний експерт Олег Пендзин, коментуючи це рішення, заявив, що вибіркове зниження податків для окремих галузей – це лобізм інтересів конкретних компаній, який порушує європейські домовленості України.