Останнє рішення НКРЕКП про перегляд рівня цінових обмежень жодним чином не сприяє припиненню маніпуляцій трейдерів з цінами на електроенергію.
Про це повідомили в Всеукраїнські енергетичній асамблеї.
«Регулятор встановив нові, збільшені прайс-кепи, які на сьогодні вже нічого не можуть вирішити. Бо основні вади ринку, закладені в правилах залишаються незмінними, а нові прайс-кепи, як і раніше, продовжать тримати теплову генерацію в зоні збитковості», - зазначили в ВЕА.
В асоціації пояснили, що в травні-червні 2021 року на ринку на добу наперед ціни штучно обвалили. І жодний перегляд прайс-кепів не зупинить трейдерів-посередників від цінових махінацій.
Відмова регулятора виправити цінові перекоси призведе до зриву підготовки до осінньо-зимового періоду.
«В правилах нічого не змінилося і отже є всі підстави вважати, що літня ремонтна компанія та підготовка до майбутнього осінньо-зимового періоду будуть провалені також», - наголосили в ВЕА.
Наприкінці травня Міністерство енергетики закликало НКРЕКП припинити схеми і махінації з цінами на ринку електроенергії, які призвели до мільярдних збитків «Енергоатому» та інших державних компаній.
НКРЕКП визнала, що на ринку існують махінації з цінами лише 2 червня, однак відмовилася їх зупинити за вимогою Міненерго.
10 червня Міненерго повторно закликало НКРЕКП припинити махінації, однак у відповідь голова комісії Валерій Тарасюк звинуватив держкомпанію «Енергоатом» у неефективності, а Міненерго у непрофесійності.
16 червня НКРЕКП знову відмовилося виконувати рекомендації Міненерго, які були покликані зупинити махінації трейдерів з перепродажем електроенергії державних компаній.