В Україні цей механізм діє вже 12 років, але для багатьох автомобілістів він ще й досі залишається незрозумілим. Давайте розберемось, коли водії можуть самостійно зафіксувати ДТП, використовуючи європротокол, а коли без участі поліції не обійтись. А також, чи може страхова компанія відмовити у виплаті, якщо учасники ДТП самостійно склали європротокол? За роз’ясненнями ми звернулися до експертки – директорки СК «Експрес Страхування» Тетяни Щучьєвої.

Татьяна Щучьева, директорка СК "Экспресс Страхование"
Татьяна Щучьева, директорка СК "Экспресс Страхование"

Європротокол – це надійний і поширений у багатьох країнах світу спосіб фіксації ДТП без виклику дорожньої поліції. По суті, це той самий протокол, що складає на місці події поліція (він містить інформацію про водіїв, їхні автомобілі, обставини і наслідки ДТП і т.д.), але заповнюють цей документ учасники страхової події самостійно.

Наразі європротокол можна оформити як на паперовому бланку, який видається при придбанні паперової автоцивілки, так і в електронному з будь якого пристрою з доступом до інтернету. Обидві форми мають однакову юридичну силу. Електронний європротокол є більш сучасним і зручним способом оформлення ДТП, адже він дозволяє зменшити кількість паперової документації та скоротити час на оформлення документів.

Переваги європротоколу очевидні для всіх учасників дорожнього руху:

Популярные статьи сейчас
Конец света все ближе? Эксперты нашли пугающую надпись, которая готовит к худшему: "К Земле приближается" Украинцы получат деньги на оздоровление: названо необходимое условие Землю накрыла мощная магнитная буря, как устоять на ногах Хлеб, молоко, мясо и даже яйца: в Украину несется резкое подорожание на важные продукты
Показать еще

- учасники ДТП заощаджують свої час і нерви, оскільки не треба чекати на приїзд поліції (що на практиці може займати декілька годин), створюючи затори та складнощі для інших учасників дорожнього руху;

- заповнення європротоколу не вимагає спеціальних знань та навичок: форма європротоколу проста і зрозуміла, що дозволяє уникнути помилок при заповненні;

- використання європротоколу є безкоштовним для учасників ДТП, що дозволяє їм зменшити витрати на оформлення страхових випадків. Ніяких штрафів та вилучень посвідчення водія у винуватця ДТП!

- уникнення бюрократичних процедур: виплата страхового відшкодування відбувається швидше, оскільки не треба чекати рішення суду;

- заповнення європротоколу означає підписання згоди між водіями щодо винуватості в ДТП – це дозволяє зменшити конфлікти та підвищити рівень довіри між учасниками ДТП.

Однак, далеко не всі ДТП можна оформляти самостійно.

Часто ДТП можна оформляти самостійно
Часто ДТП можно оформлять самостоятельно. Фото з Depositphotos

Існують 6-ть чітких умов, необхідних для використання європротоколу за призначенням:

  1. учасників ДТП – тільки двоє: якщо учасників троє і більше, без поліції не обійтись;
  2. в ДТП ніхто не постраждав, тобто немає травмованих чи загиблих в результаті ДТП;
  3. обидва водії мають при собі чинні поліси автоцивілки;
  4. учасники ДТП дійшли згоди, хто – винуватець, а хто – потерпілий;
  5. у обох водіїв відсутні ознаки алкогольного/наркотичного сп'яніння і ніхто з них не знаходиться під впливом лікарських препаратів;
  6. сума збитку, нанесеного автомобілю, не перевищує встановлений на даний час для європротоколу ліміт у 80 тис. грн.

Якщо хоча б одна з перелічених умов відсутня, для оформлення ДТП слід викликати поліцію. Інакше страхова компанія має повне право відмовити у виплаті або – при перевищенні суми збитку по останній умові – виплатити в ліміті 80 тис. грн.

Порада експерта: «Якщо ви не впевнені щодо порядку дій при ДТП, рекомендую телефонувати на лінію підтримки своєї страхової компанії, – каже Тетяна Щучьєва. – За 12 років існування Європротоколу допомога в його оформленні онлайн – найбільш запитувана послуга серед клієнтів, які перший раз потрапили в ДТП. Допомога в оформленні європротоколу може бути корисною для клієнта, який не має достатньої кваліфікації для заповнення форми або просто хоче переконатися, що документ буде оформлений правильно і без помилок».

З початку повномасштабної війни багато українців виїхали за кордон на власному авто. Тож питання «Що робити, якщо потрапляєш у ДТП на території однієї з європейських країн?» стало для багатьох водіїв дуже актуальним.

Самостоятельное оформление европротокола. Фото с Depositphotos
Самостоятельное оформление европротокола. Фото с Depositphotos

Вимоги щодо обов’язкового страхування автовласників дуже схожі у всіх країнах. При перетині кордону, український автомобіліст має пред’явити Зелену карту (аналог автоцивілки). Ми з вами пам’ятаємо, що автоцивілка покриває збитки, нанесені третім особам, тобто потерпілим. Захист власного авто може забезпечити тільки договір КАСКО, що є дійсним на території Європи.

Порада експерта: «Навіть якщо ви не знаєте мову і правила оформлення ДТП за кордоном, ваша страхова вам допоможе, тому в першу чергу – телефонуйте на лінію підтримки, – говорить Тетяна Щучьєва – Якщо у клієнта є договір КАСКО, що діє за кордоном, додатково ми допоможемо оформити страхову подію в форматі онлайн. Для цього в нашій СК діє послуга особистого онлайн аварійного комісара. Він заспокоїть, розкладе все по «поличках» і підкаже, які фото та документи необхідно буде надіслати. Всю комунікацію з клієнтом ми проводимо через зручний месенджер. З початку 2022 року наші експерти набули чималого досвіду в частині надання послуги віддаленого врегулювання за подіями за кордоном, тому готові надавати реальну допомогу в тому числі з перекладом документів, погодженням кошторису, що виставляє СТО за відновлення автомобіля, а також роз’яснити порядок та терміни отримання страхових виплат».

Звонок в страховую после ДТП. Фото с Depositphotos
Звонок в страховую после ДТП. Фото с Depositphotos

Чи може страхова відмовити у виплаті? Так, може, якщо клієнт свідомо, чи несвідомо порушив вимоги договору страхування або закону. За словами Тетяни Щучьєвої, основні ТОП-4 причини відмови у виплаті це:

  1. надання неправдивої інформації щодо причин та обставин події;
  2. керування автомобілем в стані алкогольного/наркотичного сп’яніння;
  3. некоректне заповнення Європротоколу або залишення місця ДТП до приїзду поліції, коли її втручання необхідне;
  4. випадки, коли заявлена подія не відноситься до страхового випадку.

Так, заміну пробитого колеса або пошкоджену собакою обшивку салону страхова компенсувати не буде.

До речі, шкода, завдана військовими діями (скажімо, падіння уламка ракети на дах автомобіля) відноситься до форс-мажорних обставин і теж не покривається страховкою.

Але, як підкреслює експерт, випадки невиплати за статистикою СК «Експрес Страхування» складають усього 1%. Якщо дотримуватись правил та умов страхування, поповнити ряди порушників вам не загрожує.