Немає потреби говорити, що для нашої країни опалювальні тарифи завжди були болючою темою - і, схоже, залишаться нею ще надовго.

Катерина Котенкова в новому ролику на YouTube-каналі «Знай ua» докладно розглянула це питання.

Вона вказала, що постачальники тепла обґрунтовують зростання тарифів подорожчанням газу (хоча зовсім не знижують тарифи, коли ціна газу падає). Але тоді сам собою напрошується питання: як же подорожчання газу на 900 відсотків збільшує ціну опалення на 1250 відсотків?

Нехай навіть зростає вартість інших компонентів, нехай вона подвоюється - все одно це не повинно викликати такого підвищення ціни кінцевого продукту.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Котенкова вважає, що тут можливо тільки одне пояснення: з кожної гривні, сплаченої за тепло, від тридцяти до сорока копійок просто крадуться.

Тим часом уряд пообіцяв збільшити норми споживання газу для тих, у кого немає лічильників. А ціни на енергоносії продовжують рости.

Опалювальний сезон давно вже почався, але споживачі комунальних послуг досі й гадки не мають, за якими тарифами доведеться їх оплачувати. Цифри в платіжках можуть відчутно зрости, адже тут залучено багато чинників: і подорожчання газу, і витрати самих комунальних служб, і непередбачувані ініціативи влади.

Існує ризик відключення газу в тих будинках, де немає лічильників, вже з початку січня. А це - мільйон сімей. Втім, в парламенті зараз працюють над перенесенням цього терміну, адже зрозуміло, що за час, що залишився, встановити лічильники не вийде.

Зростуть цифри й в другій платіжці - тієї, де вказана плата за доставлення газу. Зараз, як відомо, право формування таких тарифів передано з центру на місця, а там подекуди постачальники тепла вже говорять про підвищення тарифів, оскільки газ дорожчає. Навпаки, чиновники наполягають на тому, що тарифи зростати не повинні.

Також роль грає непередбачувана українська погода. При мінус 20 градусах за тепло доведеться віддавати майже вдвічі більше, ніж при нулі.

Нарешті, позначається і подорожчання електроенергії, через який про зростання тарифів задумалися і в водоканалах. Втім, в Кабінеті міністрів упевнені, що, принаймні, холодна вода подорожчати не повинна.

Раніше Котенкова говорила про можливі зміни в пенсійній системі.

Також вона висловлювала сумнів, що карантин принесе користь.