Нацкомісія з питань енергетики (НКРЕКП) своїми діями покриває корупцію на держпідприємствах та махінації трейдерів на ринку електроенергії замість того, щоб ухвалити рішення для виплати заборгованості перед інвесторами у відновлювану енергетику України.

Про це заявив народний депутат України, екс-міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко, закликаючи НКРЕКП виконати свої зобов’язання щодо виплати боргу за зелену електроенергію.

«Цей меморандум – це був дійсно не тільки юридичний, це і політичний акт. І це уряд брав на себе зобов’язання. В мене є величезні сумніви, що після вашого рішення, якщо ви наважитеся його прийняти, що уряд просто політично визнає себе неспроможним», - сказав Кучеренко.

За його словами, держава надала державні гарантії для НЕК «Укренерго», щоб вирішити боргову проблему в розрахунках з зеленими інвесторами, однак НКРЕКП хоче заборонити такі розрахунки.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Водночас, зазначив Кучеренко, Нацкомісія планує надати кредитні кошти для «Енергоатому», який помічений в корупційних скандалах та штучному заведенні в збитки.

«Виникає дивна схема, коли спочатку створюються величезні борги на «Енергоатомі», хтось заробляє величезні гроші на цьому, і вони вже виведені з ринку. Ви ж розумієте, про які суми йде мова. А в той же своїм рішенням ви хочете за рахунок кредитів державних банків на «Укренерго» по суті гасити ці борги. Вибачте, як на мене, я би дуже порадив вам дуже подумати перед прийняттям цього дуже сумнівного рішення», - додав нардеп.

Як повідомлялося, уряд в грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.

Інвестори в зелену енергетику припустили, що держава планувала виконати свої зобов'язання і своєчасно погасити 40% "старого" боргу (9 млрд грн), до кінця 2020 року.

При цьому 31 грудня 2020 року, а також 6 січня НКРЕКП намагалася затвердити постанову, в якому б заборонялося ДП "Гарантований покупець" використовувати перераховані від "Укренерго" кошти для погашення "старого" боргу перед виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел енергії.

На думку асоціацій ВДЕ, схвалення НКРЕКП такого або подібного формулювання усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел енергії та стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020 року.

Нагадаємо, зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) перед підприєствами ВДЕ не спостерігається. За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "Гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати. На думку НБУ, криза неплатежів держави за вироблену "зелену" електроенергію в країні є однією з основних причин падіння економіки України в 2020 році, оскільки рівень інвестицій в країну значно зменшився.