Імпорт в Україну струму з АЕС Лукашенка 14 січня встановив рекорд в 2021 році на рівні 4,1 млн кВт годин.

«Імпорт в Україну струму з АЕС Лукашенка сьогодні встановив на рекорд – понад 4 млн кВт годин. Вчора білоруська АЕС вийшла на максимальну потужність і все завдяки нашій «зеленій монобільшості». А ще в грудні окремі «слуги» мріяли купувати у Білорусі по 20 млн кВт годин на день. Такими темпами Лукашенко може починати будівництво ще однієї АЕС хоч на кордоні з Україною. Поки Зе ще не винесли з Банкової - встигнуть залити фундамент», - заявив Гончаренко.

За його словами, близорукість «ЗЕ-команди» дійшла уже до західних ЗМІ. Напередодні видання Deutsche Welle опублікувало матеріал про ризики імпорту струму з Білорусі для енергетичної безпеки України та погіршення відносин з західними партнерами.

Нагадаємо, з 3 січня поставки білоруської атомної електроенергії в Україні почали з три компанії - «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука, «Донбасенерго» Максима Єфімова і «ЕРУ-Трейдинг» Ярослава Мудрого, які отримали доступ до міждержавних електромереж.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 р Тоді в загальному обсязі було поставлено понад 1 млрд кВт годин.

Прямі збитки української енергосистеми від імпорту, за оцінками експертів, склали від 3 до 5 млрд грн.

Імпорт також спровокував найбільший за всю історію країни криза на енергоринку і рекордні збитки державних енергетичних компаній. Через закупівлю струму у Росії, 95% українських шахт навесні 2020 р вимушені були зупинитися.