Заради збереження надприбутків аптечні монополісти намагаються підмінити суть закону відверто корупційною нормативною базою Кабінету Міністрів.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у коментарях до опублікованого на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками проекту постанови Кабміну Про внесення змін до Ліцензійних умов господарської діяльності на фармацевтичному ринку.

"Нічого надприродного, на мій погляд, не відбувається. Перемогти корупцію, а тим більше в такій "солодкій" сфері, як фармацевтика, поки ще не вдавалося нікому. У аптечних олігархів не вийшло "загорнути" закон про дистанційну торгівлю ліками. А раз так, вони вирішили діяти не миттям, так катанням-звести до нуля саму ідею конкурентної дистанційної торгівлі через підзаконні акти Кабміну, скасувати які парламентарі не мають повноважень. Все дуже просто: хотіли закон про інтернет-торгівлю ліками? Гаразд! Але насправді нічого не зміниться. Як диктували асортимент і ціни ліків монополісти, так і будуть диктувати. Благо, в Держлікслужбі сидять виключно лобісти аптечних картелів»,- каже Охріменко.

Крім пункту про дозвіл здійснювати інтернет-торгівлю лікарськими засобами виключно в межах територіальних кордонів кожної конкретної області, Охріменко вказує ще на одну не менш одіозну нормативну ідею Держлікслужби-пункт 184-2. Проект постанови Кабміну пропонує дозволити торгувати ліками онлайн виключно тим ліцензіатам, які не менше двох років до цього торгували препаратами через стаціонарні аптеки. Більш того, отримати ліцензію на онлайн-торгівлю зможуть лише ті з них, які мають не менше 10 стаціонарних аптечних пунктів.

"Простіше кажучи, Лекслужба хоче, щоб право торгувати ліками через Інтернет залишилося виключно за монополістами фармацевтичного ринку. Більш того, даний пункт дозволить аптечним олігархам позбутися і від дрібних стаціонарних конкурентів, що зазіхають на їх шматок пирога. Ясна річ, що про появу нових і вже діючих зараз операторів електронної торгівлі ліками говорити не доводиться. Економічні інтереси олігархів не терплять конкуренції»,- констатує експерт.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Олександр Охріменко пояснив, що прийнятий у вересні минулого року закон про дистанційну торгівлю і поштова доставка лікарських засобів передбачає зовсім інший вектор розвитку вітчизняної фармацевтики.

"Законодавець передбачив, що для дистанційної торгівлі ліками достатньо виконати вимоги регулятора і отримати ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими препаратами. Гроші на утримання безлічі стаціонарних аптечних пунктів витрачати немає потрібно. Все це знижує витрати інтернет-аптек і як наслідок – кінцеву споживчу ціну медпрепаратів. Більш того, інтернет-торгівля дозволяє виробникам самостійно реалізовувати свою продукцію. Для цього підприємству потрібно лише відкрити фірмову торгову точку і отримати ліцензію. Тим самим виробники нарешті позбудуться багаторічного диктату аптечних монополістів, які нерідко змушують відпускати їм продукцію за ціною нижче собівартості. Для аптечних мереж це буде дуже болючий удар. Тому мені зрозуміло їх опір. Цікаво інше - на чиєму боці опиниться Кабмін і Президент – олігархів або українського народу», - резюмував Олександр Охріменко.