Теплові електростанції компанії "ДТЕК Енерго" несуть навантаження повним складом обладнання, генеруючи на 48,5% більше електроенергії, ніж передбачено прогнозним балансом Міненерго.

Про це повідомляє агентство» Інтерфакс-Україна «з посиланням на слова генерального директора» ДТЕК Енерго " Ільдара Салєєва.

"Шахти" ДТЕК Енерго " продовжують на повну потужність видобувати вугілля, призначене для теплової генерації: з 1 січня видобуток склав 660 тис.тонн вугілля газової марки. Щоб заповнити нестачу газового вугілля і забезпечити стабільну роботу енергосистеми, компанія починає імпорт вугілля з Казахстану», – повідомив гендиректор.

Салєєв зазначив, що імпорт вугілля – це крайній і тимчасовий захід для стабілізації роботи енергосистеми.

Гендиректор підкреслив, що» ДТЕК Енерго " заздалегідь підготувалося до опалювального сезону, забезпечивши видобуток вугілля в необхідних обсягах і провівши ремонтну кампанію, і був готовий до його проходження в передбаченому Міненерго прогнозному балансі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Однак через критичну ситуацію в енергосистемі і високу її потребу в маневрених потужностях ТЕС» ДТЕК ЕНЕРГО " вже кілька місяців працюють повним складом обладнання, що і призвело до вичерпання запасів.

Наприклад, тільки в грудні 2020 року вироблення ТЕС «ДТЕК Енерго» на 48,5%, або 1,142 млрд кВт годину перевищила прогнозний баланс, затверджений Міненерго.

Також гендиректор додав, що ДТЕК на прохання державної «Центренерго» відвантажив на адресу її ТЕС 400 тис.тонн вугілля в листопаді-грудні, і ще 50 тис. тонн поставить найближчим часом.

Головною причиною низьких запасів вугілля на складах він назвав несвоєчасний вихід атомних блоків з ремонтів.

За його словами, на наповнюваність складів на ТЕС також негативно вплинув тимчасовий простій шахт у першій половині минулого року через незатребуваність українського вугілля і системну кризу в галузі, спровоковану імпортом струму з Білорусі та Росії на початку року.

"ДТЕК змушений був зупиняти шахти "Добропіллявугілля" ( у березні 2020 р. - прим.), а це, орієнтовно, недоотримані 700 тис. тонн, яких би вистачило для стабільної роботи енергосистеми і проходження осінньо-зимового періоду 2020-2021 років», – зазначив Салєєв.

Нагадаємо, 15 січня 6 з 9 енергоблоків Зміївської ТЕС державної «Центренерго» були зупинені на аварійний ремонт через відсутність вугілля. Ще 13 січня запасу вугілля на цій станції вистачало на 2 дні роботи.

НЕК "Укренерго" повідомив Міністерство енергетики про дефіцит потужності системи на рівні 2,6 ГВт і попередив про ризики відключень.

З літа 2019 р. операційний контроль над компанією "Центренерго «здійснює група»Приват".