В Україні знову згадали про мовне питання: починаючи з минулої суботи, підприємствам сфери обслуговування наказано використовувати державну мову.

Свій погляд на ситуацію на каналі «Знай 24» висловила народний депутат від «Слуги народу» Олена Мошенець.

«Сама я думаю іноді українською, іноді російською. Але на цю річ у мене є політичний погляд: українська мова - державна, вона у нас одна, і ми її повинні захищати. Захищати її не буде ніхто, крім українців - ні в Росії, ні в Канаді, ні в Італії, хоча в цих країнах багато українців», - вважає вона.

З 16 січня будь-які заклади сфери обслуговування зобов'язані звертатися до кожного свого клієнта по-українськи, і цією ж мовою представляти йому список своїх послуг. За порушення цього правила власники закладів будуть оштрафовані.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Якщо до клієнта звернулися іншою мовою, він має право скаржитися.

Однак якщо сам він вважає за краще використовувати іншу мову, а персонал не заперечує проти цього, то за згодою сторін з клієнтом і будуть розмовляти цією мовою.

На думку експертів, на практиці цей захід мало що змінить - хіба що в містах на зразок Києва, де традиційно говорять двома мовами. У харківських закладах з клієнтами як і раніше будуть розмовляти російською, а у львівських - українською.

«Хочеться, щоб мова розвивалася паралельно з нашою державою, щоб вона була нашою гордістю. А як питання виглядає в політичних баталіях - це вже інша справа», - зазначає депутат.

Раніше повідомлялося, що в одному з супермаркетів Харкова продавцям видали українські розмовники.

Також юрист дав коментар щодо використання української мови.