Як відомо, 2021 рік в Україні почався зі зростання комунальних тарифів. Втім, після народних протестів влада погодилася їх знизити. Але чому ж тарифи ростуть?

Це питання роз'яснює відомий блогер Сергій Корнак.

«Звичайно, тарифи піднялися в рази. А зарплати не виросли, доходи через пандемію стали в рази менше. Витягування грошей з населення - тобто податок на наше з вами життя - це єдиний спосіб заробляти гроші в бюджет», - зазначає оглядач.

За його словами, вся справа в державному бюджеті. На цей рік його видаткова частина - 1 трильйон 320 млрд гривень, а дохідна - на чверть трильйона менше. Начебто гроші, яких бракує, можна взяти в борг, але у кого? Ні Міжнародний валютний фонд, ні ЄБРР вже не хочуть кредитувати Україну.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Залишається можливість зайняти у власних олігархів, але під божевільні відсотки. Це ті самі облігації внутрішньої державної позики. Олігархи беруть гроші зі своїх офшорних рахунків і позичають державі під 17 відсотків річних, якщо в гривнях, або під 12, якщо в доларах. Більше вони б ніде не змогли отримати такий прибуток - при цьому фактично нічого не роблячи та нічим не ризикуючи.

«Коли нам розповідають про зовнішнє управління, нам просто дурять голови. Його немає, немає ніякого управління МВФ. Наша країна боргує 85 мільярдів доларів, 11 з них ми боргуємо МВФ, тобто говорити, що він нами керує - це брехня», - говорить Сергій Корнак.

Зараз як раз держава посіла гроші, щоб заткнути дірку в бюджеті - але їх доведеться віддавати. І річ тут, як вважає оглядач, зовсім не в непрофесіоналізмі нинішнього українського керівництва. Навпаки, і Зеленський, і його оточення відають, що творять - і розуміють, чим це обернеться для країни.

При цьому потрібно враховувати, що олігархи фактично звільнені від податків. В основному бюджет наповнює Нафтогаз і ще кілька компаній, які теж пов'язані з тарифами. А у них, своєю чергою, гроші беруться шляхом продажу населенню газу в десять разів дорожче, ніж він був куплений. Тобто платить за все пересічний споживач.

«Ці гроші йдуть на медицину - точніше, на чиновників від медицини, на армію, поліцію, все невиправдано роздуті служби ... У нас кожен п'ятнадцятий - держслужбовець. Це не країна - це сама себе з'їдаюча структура», - зробив підсумок Корнак.

Раніше він звинуватив Дональда Трампа в замаху на підвалини американської демократії.

Також Корнак передбачив долю олігархів на пострадянському просторі.