Народі депутати всіх фракцій вимагають від президента України Володимира Зеленського вийти на захист іноземних інвесторів, які розвивають сектор відновлюваної енергетики в державі, та не допустити крадіжки, що виділені для виплати раніше накопичених боргів.

Про це повідомив народний депутат України, член фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко на своїй сторінці в Facebook. Відповідне звернення було адресовано також прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та голові НКРЕКП Валерію Тарасюку.

«Наше МФО «Чиста енергія – здорове довкілля» написало листа до президента з вимогою зупинити грабіж іноземних інвесторів. Мова йде про те, що чиновники Кабміну та Нацкомісії з питань енергетики не хочуть довести до логічного кінця шанс виплатити 9 мільярдів боргу інвесторам. Корупціонери при владі намагаються на ходу перенаправити потік грошей у свої власні кишені», - написав Гончаренко.

У своєму зверненні до президента депутати зазначили, що настанова, видана НКРЕКП, про спрямування на менше 50% кредитних коштів «Укренерго» на погашення заборгованості перед «Енергоатомом» порушує Меморандум про взаєморозуміння, укладений між урядом та інвесторами в галузь ВДЕ. Згідно з Меморандумом держава зобов’язалась погасити борги перед виробниками «зеленої» енергії в розмірі 9,6 млрд грн. зокрема за рахунок залучених під держгарантії кредитні кошти.

«Прийняте рішення Регулятором виглядає як спроба саботування виконання рішення, яке гарантоване, зокрема, підписами Прем’єр-міністра та голови НКРЕКП. Більше того, форма та зміст також не відповідають положенням чинного законодавства та логіці права», - наголошується в зверненні депутатів.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

На думку депутатів, такі дії НКРЕКП ведуть до втрати Україною репутації привабливої для інвестицій країни, зменшення нових інвестицій у «зелену» енергетику та як результат – повернення до енергетичної залежності від газу, не реалізації Європейського «зеленого» курсу та втрати конкурентних експортних переваг української економіки у майбутньому. Тож депутати закликали президента Володимира Зеленського не допустити реалізацію незаконного рішення НКРЕКП.

«Звертаємось до Вас з проханням у встановленому законом порядку не допустити реалізації завідомо незаконних рішень, а також забезпечити захист інвесторів та зберегти статус України, як держави, привабливої для інвестування», - зазначається в зверненні.

Раніше ЄБРР - один з найбільших інвесторів в галузь ВДЕ в України звернувся до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка з занепокоєнням, щодо невиконання українською владою зобов’язань про виплату боргів перед «зеленою» генерацією та закликав НКРЕКП використати залучені у держбанків кредити лише на оплату «зеленої» енергії, інакше країна втратить інвестиції банку та інших інвесторів.

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішило затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість. 16 грудня НКРЕКП відправило «Гарантованому покупцю» настанову з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн, компанії «Енергоатом».

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ та стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови та зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.