Про це в ефірі каналу «Україна 24» заявив член правління Асоціації просьюмерів України Андрій Зінченко.

«Якщо сказати просто, то на сьогодні цей ринок практично зупинився. Переможні реляції Міненерго про якісь аукціони чи, наприклад, аукціони на балансуючу потужність – ну хто на них піде, на ті аукціони, якщо інвестори будуть бачити, що щойно кинули, прямо перед ними кинули, даруйте за таке слово, розвели цілий ряд інвесторів», - заявив Зінченко.

За його словами, спеціально залучений кредит в розмірі 10,3 млрд грн для виплати боргів перед інвесторами в «зелену» енергетику зараз влада намагається перенаправити на корупційні напрямки.

«Власне цей державний кредит, який був саме цільовим, навіть у поясненні до нього, пояснювальних документах, які подавалися в ці три банки, які видали цей кредит, там чітко прописувалося, що цей кредит по суті на погашення заборгованості для зелених. І тому вийшов такий дуже неприємний конфлікт», - пояснив Зінченко.

«Інвесторів, звісно, це обурює. Я вам скажу від свого імені, в нашої невеликої електростанції є 100 інвесторів, і це звичайні українці, такі як я. Вони, м’яко кажучи, незадоволені. Тобто, їм це все дуже не подобається. Як то кажуть, вони задають питання, а як же так, у нас є контракт. І ці речі треба пояснювати людям. Я не маю слів, як їм пояснити», - додав учасник ринку.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Зінченко також зазначив, що влада такими діями прискорює інвесторів до рішення подати позови в міжнародні арбітражі.

«Ближче до осені почнуться серйозні системні подачі в арбітражі, звісно, якщо влада не змінить свою політику», - додав експерт.

Раніше ЄБРР - один з найбільших інвесторів в галузь ВДЕ в України звернувся до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка з занепокоєнням, щодо невиконання українською владою зобов’язань про виплату боргів перед «зеленою» генерацією та закликав НКРЕКП використати залучені у держбанків кредити лише на оплату «зеленої» енергії, інакше країна втратить інвестиції банку та інших інвесторів.

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішило затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість. 16 грудня НКРЕКП відправило «Гарантованому покупцю» настанову з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн, компанії «Енергоатом».

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ та стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови та зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.