Вона повинна була повалити світ в шок, як колись перший штучний супутник СРСР, який в 1957 році змусив Захід засумніватися в своїй технологічній і військовій перевазі. Для Росії успіх цієї кампанії важливий навіть більшою мірою, ніж де-небудь ще. Послання Путіна світу було явним-вакцина демонструє лідируючі позиції Росії в сфері медицини, і не тільки. Однак, через кілька місяців, коли з'явилися перші відгуки про результати вакцинації, стає ясним – Московська історія успіху дає осічку і російська вакцина може виявитися «троянським конем» в боротьбі з пандемією.

Чому ж з таким трудом просувається старт в країні, яка пишається тим, що першою в світі сертифікувала свою національну вакцину?

Перш за все, незважаючи на весь тріумф, що супроводжував анонс "супутника V", до цієї вакцини існує велика недовіра всередині самої Росії. За даними опитування "Левада-Центру", 58% росіян не готові зробити щеплення від коронавірусу російською вакциною" Супутник V", навіть безкоштовною. В основному, вони побоюються побічних ефектів і того, що клінічні випробування вакцини ще не завершені. І це незважаючи на те, що Росія входить в число країн, по яких пандемія коронавірусу завдала найбільш сильного удару. За даними російського оперштабу з моніторингу ситуації з коронавірусом, всього на 19 захворіли 2,7 млн.чоловік і більше 47 тис. росіян померли від нього.

Навіть, в здавалося б, повністю контрольованих «адміністраціях» тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, звучать негативні відгуки про «супутник-V» і незгоду проводити нею вакцинацію жителів цих регіонів. Так, на сторінці в Фейсбук Анни Радюк, так званого «заступника міністра охорони ЗДОРОВ'Я ДНР», з'явився пост з критикою російської вакцини у зв'язку з численними і непрогнозованими побічними ефектами.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

І ці побоювання не безпідставні. Адже "Супутник V" досі не сертифікований Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоров'я. В цілому в ОБСЄ вважають, що російська вакцина фактично не демонструє дієвої результативності, оскільки після щеплення фіксувалися неодноразові випадки подальшого захворювання пацієнтів з Covid-19, в тому числі важкою формою.

Ось неповна статистика проблем, що виникають у осіб, які були вакциновані «Супутник-V»:

  • жовтень 2020-під час 3-го етапу клінічних досліджень після вакцинації заразилися 10 осіб з брали участь у випробуваннях вакцини;
  • листопад 2020 (Алтайський край) - 3 медичних працівника одного з медичних установ, після отримання щеплення заразилися коронавірусом;
  • листопад 2020 (Курська область) - 17 листопада вакциновано 42-х осіб з числа вищого керівництва Курської області, поліції і ФСБ РФ. 10 з них відразу ж захворіли-19, а ще 2 людини з апарату Губернатора Курської області – померли.

У Москві в ході вакцинації співробітників ОМОН мали місце серйозні ускладнення, судоми, запаморочення і т.д. в цілому по РФ говорять про 5 смертельних випадках серед працівників ОМОНу, пов'язаних з щепленням «Супутник-V».

В анексованому Криму матрос Максим Чурилов (18 років) після щеплення тривалий час перебував у реанімації Севастопольського військово-морського клінічного госпіталю.

4 січня 2021 року керівник МНС Сергій Шахов після проходження щеплення помер у госпіталі для хворих коронавірусом.

Відсутність особливого ентузіазму у російського населення вакцинуватися "супутником V" не могло не відбитися на експортних надіях Кремля. Не дивно, що потенційні міжнародні партнери Росії по закупівлях "супутника-V" стали значно більш критичні. Ситуацію не рятує ні агресивний маркетинг, ні привернення уваги екстреною реєстрацією вакцини вже під час другої фази випробувань, ні заяви держчиновників, що проти Російської вакцини ведеться "інформаційна війна» - тепер все це працює проти Росії, викликаючи повсюдну недовіру.

Крім цього, незважаючи на те, що Аргентина прискореним методом

все-таки зареєструвала у себе "Супутник-V", треба відзначити, що 61-річний президент Альберто Фернандес, всупереч своїй заяві, не став вакцинуватися. Як, втім, і 68-річний Путін, який поки відмовився від щеплення, пославшись на свій вік. Угорщина, яка раніше також зацікавилася "супутником-V", вказала на" недостатні виробничі потужності " Росії.

В Індії та Бразилії, на які Росією покладалися великі надії, реєстрація вакцини спущена «на гальма», в Китаї вакцина взагалі не буде випущена на ринок.

Таким чином, ейфорія від створення вакцини" Супутник V " швидко розвіялася. Російське суспільство взагалі з великою підозрою ставиться до своєї медицини і особливо до фармацевтичної промисловості. Коли можна буде вдатися до імпортних ліків, а не до їх російським аналогам, населення виступить за таке рішення. Безсумнівно, коли недоступні в даний час західні вакцини з'являться в приватних російських клініках, на них, незважаючи на вкрай високу ціну, буде попит. А це завдасть серйозної іміджевої шкоди як Росії, так і особисто Путіну.