Такий висновок найбільшого профспілкового об’єднання країни – Федерації профспілок України (5,5 млн членів) – озвучив Голова ФПУ Григорій Осовий на прес-конференції «Профспілки за справедливі ціни на газ і тарифи на електроенергію і комунальні послуги».

Профспілки висунули владі ряд вимог:

  • відновити державне регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії щонайменше до моменту стабілізації економіки і внести відповідні зміни до законодавства;
  • невідкладно заслухати звіт Уряду в порядку парламентського контролю;
  • переглянути державну політику ціноутворення в енергетичному секторі економіки країни;
  • прийняти рішення про посилення соціального захисту населення в умовах запровадження енергоринку;
  • переглянути засади створення і діяльності наглядових рад державних підприємств і організацій.

Також ФПУ вважає за необхідне внести зміни до Держбюджету України на 2021 рік, передбачивши реальний обсяг асигнувань на пільги і житлові субсидії громадянам для оплати житлово-комунальних послуг, придбання палива і газу.

Вадим Бубняк, Голова Федерації транспортників України звернув увагу на недалекоглядність рішень Уряду: «Ті рішення, які були прийняті в енергетичному секторі, вони буквально підняли на «диби» всю Україну. Коли вони приймались, хтось подумав про реакцію людей?»

Вадим Михайлович висловив солідарну підтримку щодо організації та проведення протестних дій ФПУ у боротьбі за справедливі комунальні тарифи. Він зазначив, що транспортники готові до активних дій.

«Влада в черговий раз показала, чиї вони насправді слуги. Незалежно від назви, кольору партії, вони всі обслуговують інтереси великого бізнесу, великого капіталу, олігархату…», – такий тезис навів Олексій Громов, представник ГО «Соціальний рух».

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

На підставі аналізу фінансових звітів АТ «Укргазвидобування» та відкритих даних з сайту НАК Нафтогаз, нескладними математичними розрахунками можна визначити собівартість власного видобутку. Відтак 2,60 грн за куб.м – це собівартість у 2018 році, 2,80 грн – у 2019-му, в 2020-му – 2,70 грн. Але слід звернути увагу, що в цю собівартість закладають виробничо-технологічні втрати, які, наприклад, у 2019 році зросли до 60%‼️

Те, що природний газ крадуть в промислових масштабах, підтвердили самі представники Нафтогазу на засіданні профільного парламентського комітету ще у лютому 2020 року. Також про це прямо свідчать результати журналістських розслідувань, які продемонстрували, що облік видобутого газу ведеться в ручному режимі в паперових журналах, цифри переписуються, відеоспостереження відсутнє.

«Це просто якийсь канібалізм через комунальні тарифи. Навіть звіт перевірки НАК Нафтогазу Держаудитслужбою засекретили і доступу громадськості до нього немає», – зазначила Наталія Землянська, Голова профспілки виробничників і підприємців.

Підвищення ж комунальних тарифів автоматично потягне здорожчання товарів і послуг при щомісячному падінні купівельної спроможності українців.

«Слід визнати, що той ринок, який нам пропонували – це велика профанація. Слід повернути Нафтогаз під контроль держави», – додала Наталія Землянська.