З початку року Україна продовжує вирувати – громадяни обурені стрімким зростанням комунальних тарифів. Так, влада пішла на поступки та знизила ціну на газ – але чи то це було зниження, якого чекали українці?

Ситуацію у програмі «Суть событий» на каналі «Знай.ua» коментує Катерина Котенкова.

«По суті, ніхто ціну не знижував. 6,99 – ця ціна була у деяких постачальників газу, просто тепер її зробили для всіх, ось і все. Люди вже отримують величезні платіжки в січні, і в лютому вони будуть теж без жодних знижок і знижень. Не будуть враховуватися так звані пільги від держави», - говорить вона.

При цьому субсидію навіть за листопад минулого року отримали ще далеко не всі. А на її збільшення грошей в державному бюджеті немає.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Але чому так відбувається? Адже собівартість кубометра українського газу – всього три гривні, і дві гривні – податки. Але в НКРЕКП ще за часів Порошенко вирішили: немає сенсу продавати газ дешево, якщо його можна продавати дорого. І така політика, яку Котенкова називає антидержавною та «барижною», без змін зберігається при Зеленському.

У мережі все частіше лунають заклики не платити за новими тарифами. Так, дійсно, така міра може дати ефект – якщо кілька місяців поспіль не надходитимуть платежі, уряду доведеться йти на перемовини. Однак якщо хоча б чверть споживачів не буде платити, то вся житлово-комунальна система завалиться, адже її підприємствам теж треба чимось розплачуватися. Навіть один місяць неплатежів може привести до заморожування цілих міст.

«Люди мовчати не будуть, і доведеться вживати заходів. Рано чи пізно», - робить висновок ведуча.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що з Херсона прийшли тривожні новини. Місцеві жителі повідомляють, що суми у платіжках за опалення вже переходять всі межі.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Марцінків пообіцяв франківчанам «халявні» маршрутки та комуналку.