Американська торгова палата (АТП) в Україні просить Володимира Зеленського взяти під особистий контроль виконання Україною зобов'язань Меморандуму між урядом країни і "зеленими" інвесторами, які були законодавчо закріплені в 2020 році.

Таке прохання міститься в листі президента АТП Андрія Гундера до глави Української держави від 26 січня.

"Просимо взяти під особистий контроль імплементацію положень Закону №810-IX та виконання зобов'язань, передбачених чинним законодавством та меморандумом, а також запобігти прийняттю органами державної влади рішень, які суперечитимуть досягнутим раніше домовленостям між державою та інвесторами", ‒ випливає з тексту листа.

Як нагадав Гундер, 1 серпня 2020 року набрав чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" (№810-IX).

Метою прийняття цього документа була стабілізація "зеленого" тарифу, підвищення ліквідності ринку електроенергії шляхом законодавчого закріплення положень, передбачених у Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні. Він був підписаний 10 червня 2020 року між Кабінетом Міністрів, Міненерго, Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП) і двома профільними асоціаціями у сфері відновлюваної енергетики в Україні.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Згідно з Меморандумом, бізнес-Спільнота підтримала реструктуризацію "зелених" тарифів в обмін на зобов'язання українського уряду забезпечити поточну оплату "зеленої" електроенергії, а також погашення заборгованості перед виробниками е/е з відновлюваних джерел (ВДЕ). Зокрема, документ передбачав погашення 40% заборгованості перед ВДЕ в четвертому кварталі 2020 року і по 15% - щоквартально протягом 2021 року.

Виходячи із закону " 810-IX, для погашення боргів перед ВДЕ уряд пропонував використовувати кошти держбюджету на 2021 рік в обсязі не менше 20% вартості річного виробництва "зеленої" Е/Е, а також випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) терміном обігу на п'ять років. Однак жоден із зазначених механізмів до теперішнього часу не був використаний.

"Відповідно, компанії-члени АТП очікували, що уряд виконає свої зобов'язання за законодавством і меморандумом шляхом спрямування не менше 9 млрд грн із залучених 10,25 млрд грн кредитних коштів для погашення 40% заборгованості перед виробникам ВДЕ, накопиченої станом на 1 серпня 2020 року у розмірі 22,4 млрд грн. Однак 16 січня 2021 року НКРЕКП видала ДП "гарантований покупець" Припис не менше 50% коштів, отриманих від НЕК "Укренерго" в рамках кредитів, наданих банками під гарантії держави, направляти на погашення заборгованості перед НАЕК "Енергоатом", ‒ підкреслює Гундер.

Він вважає, що подібні дії з боку НКРЕКП можуть свідчити про небажання держави виконувати зобов'язання перед "зеленими" інвесторами.

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року.

Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправила " гарантовано покупцеві "лист з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії"Енергоатом".

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020

Щоб вирішити фінансову кризу на ринку електроенергії народні депутати зареєстрували законопроект №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатому" на суму 7,3 млрд грн. Таким чином, "Енергоатом" і підприємства відновлюваної енергетики отримали окремі джерела погашення накопичених перед ними боргів.