В Естонії встановлено суворий контроль над обліком медичних препаратів, рецептом на ліки можна скористатися лише один раз. Все це завдяки розвиненій системі електронної медицини.

Про це розповіла IT-спеціалістка, радниця Михайла Федорова та Владислава Криклія, керівниця ELEKS Nordics Яніка Мерило в ефірі "Романенко Бесіди".

"Рецепт один раз виписали й видали ліки. Я не можу нікому через месенджер переслати свій рецепт щоб ще 5 разів по ньому ж продавалося чи не продавалося", - зазначає Яніка Мерило.

Вона акцентує увагу на тому що рецептів в паперовому варіанті в країні не лишилося взагалі, людина приходить в аптеку, показує код на телефоні й отримує ліки.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Вся медсистема Естонії з 2008 року ведеться в електронному режимі.

"Один лікар поставив діагноз, зробив аналізи, рентген і відразу будь-яка інша лікарня, якій я даю доступ, може побачити ці результати", - розповідає керівниця ELEKS Nordics.

Яніка Мерило пояснює, кожна людина може самостійно регулювати доступ до своєї історії хвороби - бачити хто, чому, коли й на основі чого переглядає дані.

"Лікар бачить скільки він витратив на мене грошей, скільки разів він пересилав на аналізи. При цьому аналізи можуть бути й в приватних клініках", - говорить IT-спеціалістка.

Вона підкреслює той факт що в Естонії побудована мережа взаємодії держави й приватних клінік.

"Наприклад, приватні лабораторії, коли лікар пересилає, а я в кінці місяця можу подивитися що держава надала мені стільки то послуг, я заплатила податки і з цього що я отримала і що не отримала", - розповідає Яніка Мерило.

Раніше Знай.ua повідомляв про те як приватна медицина поставить хрест на державній і про те що чекає українців.

Також Знай.ua писав що Великобританія дозволить людям, в рідкісних випадках, робити щеплення проти коронавірусної інфекції covid-19 за допомогою різних вакцин.