Відповідальність за тарифну кризу і мільярдні борги на енергоринку цілком лежить на керівнику НКРЕКП Валерію Тарасюку та народному депутату Андрію Герусу.

Про це в колонці для видання «Главком» заявив народний депутат, перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

«Півтора року катастрофічних експериментів співіснують з відсутністю розслідувань та кадрових покарань. Ще рік Україна не витримає. Тим не менше у більшості з проблем є прізвище, ім’я та по-батькові», - заявив нардеп.

Тарифна криза була спровокована затвердженням НКРЕКП нових тарифів на розподіл природного газу за примітивною методологією, через що в Лубнах та інших малих облгазах тариф сягнув нечуваних 3 грн/м3.

«А встановлення тарифів на розподіл газу за примітивною методикою НКРЕКП обов’язково призведе до їх жахливого зростання на бідних територіях?! Тарифи це також сфера повної відповідальності НКРЕКП», - наголосив Кучеренко.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Закупівля російської електрики і зупинка українських електростанцій це також прямий наслідок безглуздої політики керівника НКРЕКП Тарасюка і депутата Геруса.

«Як же дивно чути, від двох головних осіб на енергетичній сцені країни, що вони не в чому не вині. Зверніть увагу, ці двоє системно обстоюють імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, системно захищають НАК Нафтогаз та преміальне фінансове становище його менеджменту, і саме вони відповідають за енергетичну політику держави. І саме Герус, 2 місяці не збирав комітет з ТЕК під різними приводами», - додав Кучеренко.

Проблема дефіциту вугілля посеред зими виникла через злочинну політику голови НКРЕКП Тарасюка і Геруса, які корупційними схемами вивели мільярди гривень з Енергоатому і повністю провалили ремонтну кампанію.

«Саме Тарасюк з Герусом відповідальні за збитки «Енергоатому» і за провал ремонтної компанії держпідприємства. Їх ставленик – Петро Котін – демонструє злочинну непрофесійність, накоплення боргів, та нездатність підготувати енергоблоки своєчасно до роботи. Саме покривання схем торгівлі повітрям та інші маніпуляції на ринку призвели до боргової кризи усієї галузі і збагатили раніше не відомі фірми-прокладки, за якими стоять або колишні колеги, або партнери сьогоднішніх керманичів галузі», - підсумував Кучеренко.

Як повідомлялося, в січні 2021 року Україна вперше за 6 років зіткнулася з ризиком віялових підключень електроенергії. Причина – нехватка вугілля на державних ТЕС. Паралельно НКРЕКП, приватні постачальники газу та НАК «Нафтогаз України» спровокували підняття тарифів на газ для населення до понад 10 грн/м3.