Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у програмі «Романенко. Бесіди» розповів, що буквально місяць тому Україна вчергове стикнулась з тим, що іранська сторона абсолютно по-іншому бачить стан врегулювання цієї проблеми і не сприяє налагодженню більш прозорого діалогу між державами.

«З іранського боку технічне розслідування завершене, кримінальне розслідування добігає кінця і ледь не за місяць-два будуть винесені відповідні судові вироки щодо винуватців, сума компенсацій запропонована іранською стороною, а з Україною нібито залишилось домовитись про якісь «дрібнички» у вигляді компенсації щодо літака. Тобто, наша позиція і позиція інших наших партнерів є діаметрально протилежною», - заявив він.

Говорячи про кримінальне розслідування, Єнін зазначив про надзвичайно низький рівень довіри та співпраці.

«Ми чітко артикулювали наше бажання мати більш прозорий діалог з іранською владою, але ми часто стикаємось з аргументацією про те, що є таємниця досудового розслідування, є державна таємниця і фактично цими двома інструментами іранська сторона нас відгороджує від доступу до дій, подій навколо кримінального процесу».

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Заступник міністра зазначив, що з українського боку було запропоновано створити спільну слідчу групу, завдяки якій сторони змогли обмінюватись речовими доказами у режимі онлайн, спільно проводити слідчі дії та брати участь у експертизах, проте з боку іранської влади це не викликало ніяких дій.

«Іранська сторона, на словах нібито погоджуючись з цим, фактично не робить жодних кроків на зустріч. Фактично, після другого раунду ми помітили, що всі домовленості, яких ми досягли, не поспішають бути виконаними. Саме тому ми змушені взяти певну паузу у подальшому переговорному процесі, оскільки коли прогресу нема, ми не можемо обманювати наше суспільство, не можемо обманювати міжнародну спільноту, що такий прогрес існує», - пояснює Єнін.

Раніше Знай.ua повідомляли, що Росія намагається уникнути відповідальності за МН17.

Нагадаємо, що раніше Комаров із «Світу навиворіт» розповів про збитий літак МАУ.