Імпорт електричної енергії з Росії це злочин проти національної безпеки і незалежності України.

Про це заявив колишній прем’єр-міністр України (2014-2016) Арсеній Яценюк.

«Влада відновила імпорт електроенергії з Росії. Речі треба називати своїми іменами. Це - злочин проти нашої безпеки і незалежності. Це - не економіка, а політика і вузькі комерційні інтереси», - написав Яценюк в своєму телеграм-каналі.

Відновлення імпорту також підриває міжнародні позиції України, впевнений екс-прем’єр.

«Який сенс європейцям прислухатися до вимог України і відмовлятися від «Північного потоку - 2», якщо нинішня влада сама спростовує свої аргументи? А все це разом - ціна популізму, некомпетентності і профанації політики. Це саме та ціна, яку українське суспільство сплачує за політичну легковірність», - додав він.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Яценюк переконаний, що в рішеннях щодо імпорту струму легко прослідковується логіка проросійських політсил.

«Мені здається, що настав час нагадати владі відоме правило, вже не раз перевірене в Україні. Якщо влада не захищає нашу безпеку і незалежність, нашу безпеку і незалежність захистить народ», - наголосив Арсеній Яценюк.

Як повідомлялося, з 1 лютого Україна розпочала імпорт електроенергії з Росії. З січня 2021 відбувається імпорт російського струму з Білорусі.

Імпорт став можливий завдяки поправці Андрія Геруса, яку за його ініціативи прийняли ще восени 2019 року.

Навесні 2020 року, коли імпорт призвів до зупинки шахт і електростанцій, його тимчасово заборонили 31 грудня 2020 року. За словами народного депутата Олексія Кучеренка, продовжити заборону імпорту не вдалося через саботаж голови енергетичного комітету Андрія Геруса, який два місяці відмовлявся скликати засідання комітету для підготовки відповідного законопроекту.