У лютому, як каже виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, деяка категорія громадян зможе заплатити за газ на 491 гривню менше, ніж в січні. Також з'явиться можливість заощадити ще 228 гривень, так як компанії-монополісти не підвищать тарифи.

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова в програмі «Суть событий» для Знай.uа.

Вітренко заявив, що ціна в розмірі 6,99 грн за кубометр газу встановлена ​​через субсидії. За його словами, багато хто не може платити навіть 3 грн за куб, тому, щоб видати їм субсидію, інші повинні платити вищевказану суму.

Уряд затвердив граничні тарифи на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Однак сподіватися на істотне зниження комунальних тарифів в цілому нам не доводиться. Платіжка буде дешевше на 500 гривень, тобто складе приблизно 40% від мінімальної зарплати. Але є ще ціна доставки за газ.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Встановлена ​​Кабміном ціна буде діяти з 1 лютого і до кінця опалювального сезону або завершення карантину. Наприклад, якщо карантин продовжать, то обмеження цін буде діяти два місяці – до 31 березня, коли закінчиться опалювальний сезон.

А по січень українцям доведеться заплатити за газ по повній. У деяких облгазів вартість кубометра вже перевищила 10 грн. А з урахуванням доставки газ для населення подорожчає до 12 грн.

Що буде з тарифом за доставку газу?

В уряді обіцяють обмежити тариф на доставку палива. За словами Дениса Шмигаля, граничний тариф складе 1,79 грн за кубометр газу.

Але як заявив глава житлового союзу України Олександр Скубченко, насправді це тариф без ПДВ, тож з ПДВ він складе 2,15 грн. Свої тарифи знизять тільки 14 газзбутів, в яких він вище цієї суми. У кого нижче 2,15 грн – тарифи будуть без змін.

Що буде з тарифами на опалення і гарячу воду?

Асоціація міст України домовилася з "Нафтогазом" і Кабінетом міністрів не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду як мінімум до квітня 2021-го.

А що ж буде влітку? Чи вдасться нам заощадити?

Шмигаль також повідомив, що постачальників можуть зобов'язати представляти свої річні газові продукти для українців. Таким чином ми будемо розуміти, якою буде ціна газу влітку або взимку. Ідея купувати газ влітку, поки ціна на нього низька, в принципі, може виявитися непоганою для низки споживачів. Однак очікувати таких різких знижень, як це було в минулому році, не варто.

Що стосується електроенергії, то прем'єр пообіцяв, що люди, які користувалися електроопаленням, отримають компенсації від уряду в зв'язку зі скасуванням пільгового тарифу на опалення. Обіцяють грошові компенсації – близько 1000 грн на місяць, включаючи січень. Це торкнеться 400 тисяч споживачів.

Компенсації в 1000 гривень не вистачить, щоб покрити тариф на електрику, який збільшився до 1,68 грн за кіловат*год. А з квітня і зовсім збираються підняти вартість електроенергії при споживанні понад 300 кВт*год до 3,48 грн за кіловат*год. А при таких тарифах жодна компенсація не врятує. Якщо сьогодні люди з електроопаленням платять в зимові місяці близько 3 тис. грн, то в наступному сезоні у них рахунок за електрику може зрости втричі – до 9-10 тис. грн.

І не потрібно забувати, що з 1 травня всіх українців чекають ще й нові послуги, які доведеться оплачувати окремо. За аналогією з абонплатою за газову трубу з'явиться плата за доступ до електромережі, опалення та води. Всього буде понад 20 платежів щомісяця. Звісно, сумарний платіж за комуналку збільшиться.

Раніше Знай.ua повідомляв, що "Донбасенерго" пропонує перенести заходи Нацплану по скороченню викидів і знайти механізм фінансування.

Нагадаємо, Катерина Котенкова дала прогноз на лютий.