Депутати Київради від фракції «Голос» зустрілися з членами Української Ради Бізнесу. Це перша зустріч з фракцією після обрання нової столичної ради, тому сторони окреслили дорожню карту та шляхи подолання основних проблем.

Питання, які винесли на порядок денний: пріоритети діяльності депутатів Київради від «Голосу», потреби бізнесу та виклики поточної економічної ситуації в столиці. А також порушили питання залучення інвестицій до Києва і підтримки малого та середнього бізнесу.

У зустрічі взяли участь голова фракції «Голос» у Київраді, перший заступник голови постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Григорій Маленко та депутати від фракції: Тарас Козак, Зоя Ярош, Костянтин Богатов, Василь Попатенко та Вадим Васильчук. Український бізнес представляли Президент Української федерації індустрії безпеки Анатолій Долинний, Президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе, засновник ТМ «Градолія», представник асоціації УкрОліяпром Станіслав Таршин, директор АПІТУ Юрій Пероганич, керівник АПАУ Володимир Руденко, директор Хай Тек Офіс Україна Андрій Бірюков - всього більше 20 членів асоціацій-учасників Ради Бізнесу та представників ініціативи Київський кластер хайтек секторів.

Анатолій Долинний наголосив, що важливо приділити увагу Стратегії розвитку Києва, яка, своєю чергою, повинна узгоджуватися з Економічною стратегією країни до 2030 року.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

«До розроблення урядової стратегії долучилася ціла низка асоціацій з Української Ради Бізнесу. Ми вважаємо, що документ амбітний, якісний. Чи в Київраді знають про це, і чи узгоджується стратегія розвитку Києва з цим документом?», - запитав Долинний депутатів з «Голосу».

За словами голови фракції Григорія Маленка, вони тримають це питання на контролі. Зокрема, планують поставити запитання меру – чому стратегія міста розроблена до 2025 року, а Генплан планується розробляти до 2040? «Ми будемо впливати, щоб ця стратегія була синхронізована із Генеральним планом. Ми виступаємо за оновлення стратегії і моніторинг її впровадження. Чекаємо конструктивної нормальної розмови», - зазначив Маленко.

Олег Гетман, економіст, нагадав, що КМДА у важкі для бізнесу часи компенсувала значну частину кредитної ставки для підприємців, завдяки чому вони могли брати кредити під 1%. «Таку програму потрібно терміново продовжити у 2021 році, наповнити її реальним змістом, передбачити бюджет. Це важливо для підтримки бізнесу у кризові часи», - вважає О.Гетман.

Григорій Маленко погодився з цією тезою, проте зауважив, що зараз існують великі проблеми із бюджетом, і віднайти кошти для компенсації ставок для бізнес-кредитів – складно.

«З 60 млрд міського бюджету приблизно 42 млрд – це бюджет проїдання: зарплати, утримання шкіл та садочків, комунальних підприємств», - зазначив Маленко. За його словами, депутатам вдалося закласти у бюджет на 2021 рік 50% зменшення вартості оренди для бізнесу, який орендує майно або землю київської міської громади.

У свою чергу, представники наголосили, що із прозорістю оренди цього майна є великі проблеми. Є чималий перелік київських приміщень, які стоять порожні, але на «Прозорро» не з’являються роками.

За словами члена комісії з питань власності Василя Попатенка, ця проблема справді існує: більшість приміщень міської громади не виставляються на тендери.

«У Києві немає чіткого бачення щодо майбутнього багатьох об’єктів. З одного боку, підрозділи з комунальної власності мають готувати приміщення до здачі в оренду, з іншого – на приватизацію. Це різні процеси, і немає дорожньої карти, які приміщення плануються на оренду, а які потребують зміни власника. Ми будемо працювати над врегулюванням цього питання», - зазначив В.Попатенко.

Також сторони погодилися про продовження консультацій навколо запропонованих бізнесом питань підтримки інноваційної діяльності в столиці, розвитку сфери освіти, вирішення проблем у сфері транспорту, екології, адміністративних послуг для мешканців столиці, а також про необхідність покращення комунікації між бізнесом та міськими депутатами. Зоя Ярош підкреслила необхідність вчасного інформування та анонсування подій, але зазначила, що через карантин такі можливості обмежені.

Стати головним комунікатором з представниками бізнесу від київського «Голосу» запропонували заступнику голови бюджетної комісії Тарасу Козаку. Той, своєю чергою, нагадав, що наразі їхня партія перебуває в опозиції, і відчуває на собі усі наслідки цього становища.

За підсумками дискусії учасники дійшли згоди щодо всіх обговорених питань та домовились про подальшу системну співпрацю.