У своєму блозі економіст Юрій Атаманюк обговорив останні новини зі світу фінансів з приводу державної внутрішньої позики і державних боргів, а також розповів, як це впливає на розвиток країни в цілому.

Він розповів, що 2 лютого була чергова облігація державної внутрішньої позики і заявив, що в Україні вибудовується боргова піраміда.

«У нас продано державних облігацій на суму 5 млрд 200 млн грн. Відсоток прибутковості, який дається за цими облігаціями - 12% річних. Спробуйте ви розмістити свої вклади гривневі, свої заощадження в будь-якому банку України на 12% - у вас не вийде. Максимум це буде 9% і з цих 9% у вас ще віднімуть прибутковий податок, коли ви будете отримувати відсотки. А на облігації внутрішньої позики ця норма не поширюється. Гроші виплачуються без всяких податків», - пояснює економіст.

Він також зазначає, що за період з грудня по січень Мінфін розмістив кілька таких облігацій під дуже високі, неринкові відсотки на колосальну загальну суму 160 млрд грн - майже 6 млрд доларів, що в свою чергу збільшило державний борг України. Для того, щоб віддати ці борги, Україна бере нові замість того, щоб вкладати ці гроші в економіку, розвиток наших людей і створення можливості людям ставати джерелом споживчого попиту.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

«Ось така боргова політика уряду, а конкретно міністра фінансів Марченко, призводить до того, що ми цементуємо деградацію», - резюмує Атаманюк.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що зелені інвестори стурбовані низьким рівнем сплати боргів і непрозорим розподілом коштів з боку Кабміну

Раніше Знай.ua повідомляв, що Шкарлет розповів про виділення десятків мільйонів євро українським «вишам».