Офіс Президента України провів Форум «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді». Він проходив з 8 по 10 лютого в Києві та зібрав разом провідних національних і міжнародних експертів: медиків, економістів, благодійників. Зібрав, аби обговорити заходи щодо боротьби з пандемією та її наслідками для освіти, фінансової системи, медицини і звичайних людей. Фонд Ріната Ахметова був запрошений на форум в якості учасника дискусійної панелі «Регіони проти вірусу». Проєкт Фонду «Боротьба з COVID-19 в Україні» – найбільша, масштабна і системна ініціатива в боротьбі з коронавірусом в нашій країні. Член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко розповіла про етапи реалізації проєкту та з якими труднощами довелося стикнутися, щоб допомогти державним лікарням.


– Фонд Ріната Ахметова першим прийшов на допомогу країні. Практично з перших днів епідемії розпочато проєкт національного масштабу «Боротьба з COVID-19 в Україні». Щоб максимально ефективно протистояти загрозі та підвищити рівень медицини, Рінат Ахметов виділив більш ніж 300 мільйонів гривень на допомогу державним лікарням і об'єднав ресурси благодійного Фонду, ФК «Шахтар» і бізнесів SCM. Почалася велика і системна робота в тісній координації з Міністерством охорони здоров'я. Ми отримали перелік головних медичних потреб, проаналізували одержані дані, опрацювали механізм надання допомоги, – сказала Наталія Ємченко.

За її словами, на першому етапі проєкту фахівці Фонду в координації з МОЗ визначили медустанови, яким потрібна підтримка, і склали перелік головних медичних потреб. Перші труднощі почалися, коли спробували купити необхідне обладнання.
– На кожен апарат ШВЛ, на кожен кисневий концентратор, на кожну коробку тестів претендували організації усього світу, конкурувати доводилося з цілими державами. Це було непросто, але ми змогли. Фонд закупив і передав в опорні лікарні 155 кисневих концентраторів, 337 тисяч експрес-тестів, більше 200 тисяч засобів індивідуального захисту і витратних матеріалів. Ключовим елементом допомоги Фонду стали 207 апаратів ШВЛ, – розповіла Наталія Ємченко.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще


Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» дійсно не має аналогів в країні. Загалом за рік допомогу Фонду Ріната Ахметова отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах.
Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко сказав, що дискусійна панель називається «Регіони проти вірусу» невипадково, адже боротьба з коронавірусом багато в чому лягла на плечі обласної влади:
– Багато українців вважають, що боротьбою з COVID займається тільки Міністерство охорони здоров'я. Але під час процесу децентралізації багато відповідальності і роботи було перекладено саме на обласні державні адміністрації, на місцеве самоврядування.
Інфекціоністка-епідеміолог, в.о. глави Львівського лабораторного центру МОЗ Наталія Тимко-Іванченко розповіла про висновки, які треба зробити з пандемії.

– З квітня по серпень, довгих чотири місяці, наша область перевищувала антирекорди за кількістю нових виявлених випадків захворювання COVID-19. 73 000 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 2130 осіб, чиє життя забрав коронавірус... Чому ми навчилися за цей період? Ми зрозуміли, що немає окремо педагогів, медиків, бізнесу, влади. Ми всі в одному човні. І завдання одне – вийти з пандемії з найменшими втратами, – додала лікарка.
В рамках проєкту Фонду Ріната Ахметова «Боротьба з COVID-19 в Україні» були проведені масштабні соціальні акції та реалізовані національні освітні проєкти. Фонд у співпраці з МОЗ навчав медиків роботі на апаратах ШВЛ, розповідав під час вебінарів про останні методи лікування COVID-19. Учасниками конференцій стали понад 2000 лікарів з усієї країни. Відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів» допоміг лікарям відділень інтенсивної терапії освоїти апарати ШВЛ, які в лікарні поставляв Фонд Ріната Ахметова.
Для вчителів Фонд у партнерстві з Мінцифри випустив серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів».

Він допоміг педагогам адаптуватися до дистанційної освіти.
Для дітей, переведених на онлайн-навчання, спільно з ФК «Шахтар» було створено серіал «Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту».