За 10 років в системі пенітенціарної служби краще нічого не стало. Так заявив в програмі «Діалоги з Макаренко» адвокат та колишній глава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький, а також розповів, які умови створює держава працівникам колоній і як персоналу доводиться жити і працювати в цих умовах.

«Насправді і тоді і зараз умови фінансового змісту персоналу, вони, знаєте, за залишковим принципом відбуваються. Я назву зараз, зарплата офіцера-режімніка в СІЗО, у якого 2 3 роки вислуги, тобто молодий офіцер - 10 000 грн. Зарплата контрактника-солдата у військовій частині, по-моєму, теж 10-12 тисяч. Тут офіцер, а тут солдат», - каже адвокат.

Старенький зазначає, що він жодним чином не хоче применшити службу в армії, яка є складною і потрібною. Але при цьому служба у в'язниці теж непроста і небезпечна: кожен день контакт з кримінальними елементами. За його словами, у суспільства і держави немає розуміння важливості цієї роботи, що також відчувають всі співробітники таких установ.

«Тому, на жаль, дуже часто формування персоналу відбувається за залишковим принципом: коли вже нікуди не взяли, то в тюрму візьмуть. Я не кажу про те, що всі співробітники такі. Там дуже багато гідних людей, у яких життєві обставини так склалися, що вони там працюють», - каже Старенький.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Він наводить як приклад колонії в маленьких населених пунктах, де всі співробітники є жителями цього пункту і знаходяться поруч з цими колоніями, для яких немає іншої роботи. У цьому контексті він говорить також про різного роду негласні «домовленості» між ув'язненими і співробітниками тюрем, які укладаються зокрема для того, щоб заробити грошей. Адвокат пояснює це тим, що держава ставить працівників в такі жебрацькі умови, що вони змушені діяти таким чином. Він зазначає, що держава знає і розуміє, що такі домовленості є, але їй теж так зручно.

«Чи не забагато зараз ось таких ось негласних договорів держави в пенітенціарній системі? Є негласний договір з родичами: ми не годуємо ваших ув'язнених, а ви їм возите передачі. Ми не даємо зарплату співробітникам, а ви робіть, що хочете», - каже колишній глава пенітенціарної служби.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що хмельницьким ув’язненим передали смаколики з сюрпризом.

Раніше Катерина Котенкова розповіла, яких пенсій чекати військовим.