Часто у якості викладача з «Основ християнської етики» у школах виступають священники тієї чи іншої конфесії - особливо в Західних областях України -, які крім конфесійної упередженості, не мають відповідної педагогічної кваліфікації.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, на це звернув увагу єпископ Віктор (Коцаба) у своєму блозі, коментуючи ініціативу Міністерства освіти України ввести у школах «Основи християнської етики» в якості обов’язкового предмету.

«Згідно Конституції - Церква відокремлена від держави. Проте, предмет «Основи християнської етики» в його правильному викладанні, ніяк не порушуватиме Основний Закон України.
«Основи християнської етики» розкривають культуротворчу роль християнства, розповідають про його вплив на культуру та традиції нашого народу. Сьогодні важко уявити Україну як державу, та українців як народ, без проповіді Євангелія. І це беззаперечний історичний факт. Не тільки релігійні погляди та переконання, але і мистецтво, архітектура, література та музика – все це сформувалося в нашому народі через християнський погляд на світ. Чи повинні наші діти знати про це? Безсумнівно», - відзначив єпископ Віктор.

Однак, за словами владики, для того,щоб не було звинувачень у порушенні Конституції, предмет «Основи християнської етики» має бути максимально виваженим з точки зору поліконфесійності.

«Релігійний та культурний простір християнства в Україні – це простір, в якому століттями діяла Православна Церква. Тому на уроках з цього предмету мають пояснюватися та розкриватися речі, які сформувалися завдяки Православ’ю. Але без конфесійного забарвлення, тому що це вже справа інших предметів, які вивчаються у семінаріях та богословських школах», - підкреслив єпископ Віктор.

Крім того, на думку архієрея, для викладання християнської етики варто відповідально підбирати фахівців, оскільки часто практика з залученням шкільного педагога, який «ходить до церкви», призводить до того, що предмет «перетворюються на уроки «Закону Божого» з наповненням та змістом, відповідним до релігійних переконань вчителя».

«Наявність духовного сану, або приналежність до вірних будь-якої конфесії, ще не є достатньою умовою для професійного викладання «Основ християнської етики». Більше того, в багатьох випадках, не маючи відповідної кваліфікації, педагоги можуть тільки налаштувати дітей та батьків, як проти самого предмету зокрема, так і проти релігії загалом», - нагадав єпископ Віктор.

На думку владики, приймаючи рішення щодо обов’язковості предмету «Основи християнської етики», чиновникам слід врахувати всі можливі ризики та труднощі, з якими стикнуться українські школи, і зробити все необхідне, щоб цей предмет став корисним для дітей.