Для виконання вимог Національного плану про скорочення викидів (НПСВ) щодо екологічної модернізації енергоблоків теплових електростанцій держава має знайти джерела фінансування таких заходів, оскільки зараз їх виконання неможливе.
Про це в ході наради з виконання Нацплану повідомив в.о. генерального директора держкомпанії «Центренерго» Олександр Корчинський.
«Ні в кого немає сумнівів у тому, що екологія має поліпшуватися. Зрозуміло, це наші люди, ми всі громадяни України. Ніхто не заперечує проти того, що треба робити щось, щоб викидів було менше», - сказав Корчинський.
«Треба визначити на державному рівні джерела фінансування. Без цього дійсно цей проєкт не полетить. А без теплової генерації сьогоднішня енергетична система України не може нормально стабільно функціонувати», - заявив гендиректор.
За його словами, на ТЕС Центренерго практично на всіх блоках встановлені електрофільтри і є єдина в Україні установка сіркоочистки. Однак сіркоочистка є тільки на енергоблоці, що працює на антрацитовому вугіллі, яке в країні не видобувається.
Він підкреслив, що вже виконані реконструкції були можливі завдяки існуванні спеціальної інвестиційної надбавки, якої вже понад 1,5 роки немає, і відповідно, немає коштів на модернізації.
«Якщо стара модель ринку передбачала інвестнадбавку, то сьогоднішня модель ринку таких механізмів не має», - уточнив Корчинський.
Нагадаємо, раніше в "Укренерго" повідомили, що без коригування умов Нацплану щодо скорочення викидів в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії, що може призвести до необхідності обмежувати споживачів струму для забезпечення балансу в системі.
При цьому компанія "Донбасенерго" пропонує відтермінувати виконання заходів НПСВ, адже на сьогодні відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС, його треба розробити в умовах нового ринку електроенергії.
Довідка. Національний план скорочення викидів (НПСВ) затверджено 2017 року, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичного Співтовариства істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.