Настають погані часи. Українців попередили відключатимуть світло по всій країні. До того ж скоро підвищиться тариф на електроенергію.

Про це для Знай.uа розповіла журналіст Катерина Котенкова.

Ситуація із запасами вугілля на теплових електростанціях України залишається критичною. Продовження скорочення запасів призведе до загальносистемної аварії. Рекордно низькі запаси вугілля на українських теплоелектростанціях можуть стати причиною загальносистемної аварії. Скорочення запасів становить пряму загрозу для стабільності роботи ТЕС. Зокрема, можуть почати вводитися в дії графіки аварійного припинення постачання споживачів електроенергією – тобто, можуть початися віялові відключення.

При цьому в квітні знову подорожчає електроенергія. До кінця опалювального сезону ціни вирішили не переглядати, однак зробити це доведеться. Якщо використовуєте більше 300 кіловат годин – заплатите вдвічі більше. Але і це ще не все.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

В Україні ціни на електроенергію виростуть на 38% – це при оптимістичному прогнозі, або на 52% при песимістичному. В результаті суми в платіжках для звичайної сім'ї без електричного опалення можуть збільшиться приблизно на 127-174 грн, а з електрокотлом – 640-873 грн на місяць. Важливо відзначити, що це всього лише прогноз, який складений на експертному аналізі. В результаті ж тарифи можуть зрости більш істотно, або ж взагалі не зміниться.

В Україні зараз розглядають кілька варіантів підвищення тарифів. Що цікаво, якщо раніше хотіли підняти загальний тариф для всіх, то зараз шукають можливості, як зібрати більше грошей, але залишити поза увагою найбідніших.

Глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко, посилаючись на власні джерела, каже: з 1 квітня тариф на перші 300 кВт * год міняти не будуть, а за кожен наступний доведеться платити вже 3,42 грн. Співрозмовники в уряді цю інформацію не підтверджують, але і не спростовують. За словами Попенка, подорожчання відбувається тому, що на плечі громадян хочуть перекласти борги по зеленим тарифами, які зараз накопичилися вже в розмірі 15-20 млрд грн.

Тобто, виходить так: в бюджеті грошей немає, а борги перекладуть на плечі українців. Коли в Україну масово прийшли зелені інвестори, їм встановили найвищий тариф. Зараз потрібно з ними розраховуватися. Ми одночасно вбиваємо дешеву атомну електроенергію і змушуємо державу купувати найдорожчу електроенергію в Європі. У держави грошей немає, і вона піднімає нам тарифи.

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку і витрачаєте більше 100 кВт * год «струму», то суми в платіжках виростуть приблизно на 80 грн. Головні витрати: опалення та гаряча вода, а в будинках, де є газові котли, – блакитне паливо. Найболючіше перший етап подорожчання вдарив по власникам електричних котлів. Вони дійсно отримають за січень платіжку, яка буде на кілька тисяч більше минулорічної.

Якщо в місяць на опалення витрачати 1000 кВт * год, то за старим тарифом потрібно було заплатити 900 грн, а за новими – вже 1680 грн. Сім'я, яка використовувала електроенергію на опалення великого будинку і витрачала 3000 кВт * год, раніше платила 2700 грн, а зараз заплатить вже 5040. Тобто суми в платіжках виростуть на 2340 грн. Дешевше буде перейти на газове опалення.

«Моя думка така, навіть якщо не підвищать тарифи в квітні, їх все одно підвищать в цілому. Знизити фінансове навантаження на населення можна лише одним способом – економією. Наприклад, причини непомірних платіжок за опалення – застаріла, неефективна система опалення. І не тільки опалення. У нас взагалі багато застарілих систем, які потрібно міняти», - заявила Котенкова.

Раніше Знай.uа повідомляв, що українці просять знизити тарифи на газ.

Нагадаємо, українці почули про підвищення тарифів на 40% і масово скуповують сонячні батареї.