Найбільші теплоелектроцентралі звернулися до Кабміну з пробою заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, а також сприяти скасуванню штучних цінових обмежень, які ставлять під загрозу проходження опалювального сезону.

Про це йдеться у відкритому зверненні Української енергетичної асоціації, членом якої є ТЕЦ «фірми Технова» Анатолія Шкрібляка, а також НАЕК «Енергоатом».

"Знову повторюється сценарій 2020 року імпорту електроенергії з країни-агресора, який призводить до обвалу індикативної ціни електричної енергії до 1200 грн/МВтч. З 11 лютого 2021 року обсяг імпорту зріс до 1800 Мвтг», - йдеться в повідомленні асоціації.

Кратно збільшений імпорт штучно обвалює ціну на» ринку на добу вперед " (РДН) і призводить до збитків українських виробників.

"Весь обсяг імпортованої електроенергії продається на РДН і становить від 36% до 60% цього сегмента ринку. Такий обсяг істотно впливає на індикативну ціну і обмежую конкуренцію», - пояснили в Асоціації.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Також виробники тепла та електроенергії попросили уряд посприяти скасуванню цінових обмежень на ринку, підвищивши прайс-Кепи до 3000 грн/МВтч в пікові періоди і до 2000 грн/МВтч в період мінімального навантаження.

"Виробники змушені купувати сировину за ринковими цінами, матеріали для поточних і капітальних ремонтів за ринковими цінами, своєчасно платити заробітну плату, своєчасно оплачувати податки, проте не мають права продавати за справедливою ціною готову продукцію", - повідомили в Асоціації.

Ігнорування цих прохань може призвести до зриву опалювального сезону і поставить під загрозу підготовку до наступного осінньо-зимового періоду.

"Без невідкладного реагування та вжиття дієвих заходів з боку держави, жодна компанія фізично не зможе забезпечити своє існування не тільки в міжопалювальний сезон, а й відповідну підготовку до опалювального сезону 2021/2022», - підсумували в Асоціації.

Нагадаємо, в лютому Україна відновила імпорт електроенергії з Росії. З початку місяця поставки зросли більш ніж в 5 разів. Також я з січня Україна закуповує електроенергії на Білоруській АЕС режиму Лукашенка.

Основним імпортером російської електроенергії є компанія "Дніпросталь-Енерго" олігарха Віктора Пінчука.